Papuja hakemassa ollut Zein, 13, kuoli jäätyään avustuspaketin alle Gazassa – selvisi aiemmin ilmaiskusta

Papuja hakemassa ollut Zein, 13, kuoli jäätyään avustuspaketin alle Gazassa 1:57
Katso Zeinin isän Mahmoudin ja isoisä Alin koskettava haastattelu videolta.

Sunnuntaina kuolleen palestiinalaispojan kohtalo alleviivaa jälleen kerran jo yli puoli vuotta kestäneen sodan inhimillisiä seurauksia Gazassa.

Palestiinalaispoika Zein Oroq, 13, jäi viime viikolla ilmasta pudotetun avustuspaketin alle rynnätessään hakemaan tölkillistä fava-papuja sekä riisiä tai jauhoja.

– Avustuspaketti osui häntä päähän. Pakettia kohti pyrkineet ihmiset eivät kiinnittäneet häneen huomiota, koska hekin olivat nälkäisiä, kertoi Zeinin isä Mahmoud Oroq uutistoimisto Reutersille.

Kun kaikki avustuspaketit olivat maassa, paikalla olleet ihmiset menivät auttamaan Zeiniä ja veivät hänet Kamal Adwanin sairaalaan, jossa hän kuoli sunnuntaina.

Israel rajoittanut maakuljetuksia

Ilmasta pudotetut avustuspaketit ovat aiemminkin pudonneet nälissään olleiden ihmisten päälle. Maaliskuussa 18 ihmisen kerrottiin kuolleen ilmasta pudotettujen lähetysten seurauksena.

Gazan kaistaa hallitseva äärijärjestö Hamas on kehottanut ulkomaita lopettamaan avustustarvikkeiden pudottamisen ilmasta.

Apua on yritetty toimittaa Gazaan ilmateitse, sillä Israel on rajoittanut muun muassa avustustarvikkeiden, lääkkeiden ja ruuan maakuljetuksia. YK:n on sanonut Gazan olevan keinotekoisen nälänhädän partaalla Israelin toimien seurauksena.

Avustustarvikkeita on yritetty toimittaa myös meriteitse. Maaliskuussa ensimmäinen avustuslaiva lähti Kyprokselta kohti Gazaa kyydissään noin 200 tonnia humanitaarista apua.

Selvisi aiemmin Israelin ilmaiskusta

Marraskuussa Zein selvisi hengissä Israelin Gazaan tekemästä ilmaiskusta. 

Raunioista elossa löydetty, mutta päästään, käsistään ja jaloistaan loukkaantunut poika menetti iskussa peräti 17 perheenjäsentään.

– Jumala pelasti hänet, sanoi Zeinin isoisä Ali Oroq Reutersille.

Jutun alussa olevalla videolla isoisä muistelee kuinka poika oli uinut likaisessa järvessä saadakseen ruokaa vaikka hänen olisi pitänyt sen sijaan olla koulussa.

Hamasin johtaman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskut ovat surmanneen yli kahden miljoonan asukkaan Gazassa yli 32  000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. 

– Poikani oli niin kallisarvoinen. Hän oli tukeni, koko elämäni, ensimmäinen iloni tässä maailmassa ja vanhin lapseni. Levätköön hän rauhassa, isä Mahmoud sanoi.

Katso Zeinin isän Mahmoudin ja isoisä Alin koskettava haastattelu jutun alusta.

Lue myös: