Ministeri Meri hajotti rasismityöryhmän: Diarra ja Razmyar vaativat Orpolta selvitystä – "Ei ole suomalaista demokratiaa"

Kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Fatim Diarra (vihr.) sekä SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar vaativat pääministeri Petteri Orpolta vastauksia liittyen oikeusministerin toimintaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar pitää viime päivien uutisia oikeusministeriöstä erittäin huolestuttavina. Hän vaatii oikeusministeri Leena Mereltä (ps.) pikaista selvitystä sekä liittyen alkuviikosta ja viikonloppuna uutisoituihin tapauksiin, jossa oikeusministerin kerrotaan puuttuneen oikeuslaitoksen riippumattomuutta edistävän työryhmän työhön sekä hajottaneen rasismirikoksia käsitelleen työryhmän.

– Virkamiesten poliittinen painostus ja jo työnsä aloittaneiden työryhmien työhön mielivaltaisesti puuttuminen eivät ole osa suomalaista demokratiaa. On myös kestämätöntä, jos oikeusministeri estää omalla toiminnallaan hallitusta antamasta lakiesitystä, jolla vahvistettaisiin tuomioistuinten ja syyttäjien riippumattomuutta perustuslaissa. Tällainen toiminta horjuttaa oikeusvaltiota, Razmyar sanoo tiedotteessa.

Samoin hän vaatii vastausta hallituskumppaneilta ja pääministeriltä.

Vasta viime kuussa pääministeri [Petteri] Orpo kertoi kesyttäneensä perussuomalaiset antamalla heille ministerinpaikkoja ja väitti, että perussuomalaiset ei ole enää äärioikeistolainen puolue. Oikeuslaitoksen riippumattomuuden horjuttaminen on kuitenkin äärioikeistolaisten populistipuolueiden toiminnan ytimessä. Pääministerin olisi syytä kertoa, vieläkö hän seisoo lausuntonsa takana – ja miten hän aikoo varmistaa, että kaikki hallituksen ministerit ovat sitoutuneet oikeusvaltion perusperiaatteiden kunnioittamiseen.

"Oliko oikeusvaltio myynnissä näin halvalla?"

Vihreiden kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan jäsen Fatim Diarra kertoo tiedotteessa vaativansa vastauksia siihen, miten rasisminvastaista työtä aiotaan edistää nyt.

– Toiminnallaan hallitus osoittaa meille, että hallituksen rasisminvastainen tiedonanto oli vain silmänkääntötemppu, jolla pyrittiin pesemään kädet kesän kohuista. Nyt me näemme miten tärkeänä hallitus näitä asioita oikeasti pitää - eli ei tärkeinä lainkaan, Diarra toteaa.

Myös Diarra vaatii pääministeriltä vastauksia.

– Perussuomalaisilta tätä osasi odottaa, mutta sitä en ymmärrä, että tämä kaikki hyväksytään myös kokoomuksen riveissä. Oliko oikeusvaltio, meidän jokaisen turvamme, myynnissä todella näin halvalla? Olivatko pienituloisia kurittavat leikkaukset todella näin tärkeitä kokoomukselle toteuttaa? Diarra kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat