Eemeli Väyrysen lohikeitto
Julkaistu
Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen kokkasi Huomenta Suomen keittiössä vuonna 2011 lohikeittoa Eemeli Väyrysen tapaan: "Isä tarjosi meille aina lohikeittoa, riisipuuroa ja marjakiisseliä. Lohikeiton hän valmisti oman reseptinsä mukaan. Lohikeittoa isä valmisti niin runsaasti, että sitä jäi aina hieman tähteeksi. Oheinen resepti riittää hyvin neljällekin hengelle."
Ainekset
- 450 g lohta
- 1,2 kg perunaa
- 5 dl ruokakermaa (7 %)
- 3 dl vettä
- suurikokoinen sipuli
- ruukullinen tilliä
- 2 kalaliemikuutiota
- kokonaisia maustepippureita
- suolaa
Valmistusohje
- Perunat lohkotaan ja pannaan kylmään veteen. Perunakattilaa pidetään kuumalla liedellä, kunnes se kiehahtaa. Tämän jälkeen kattila vetäistään sivuun. Sama toistetaan niin usein, että perunat ovat lähes kypsiä. Tarkoituksena on, että perunat kypsyvät hitaasti ja että vesi haihtuu mahdollisimman tarkkaan.
- Lisätään ruokakerma, hienonnettu sipuli ja tilli sekä kalaliemimurske ja pippurit. Seosta keitetään, kunnes perunat ovat kypsyneet.
- Lopuksi lisätään kuutioitu lohi ja kiehautetaan keittoa sen verran, että lohi kypsyy. On varottava, etteivät lohi ja perunat kypsy liikaa.
- Lopuksi lisätään suolaa maun mukaan. Tavallisesti kalaliemikuutioista saatu suola riittää.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti