Ruokakaupan myyjä ei päästänyt romaneja sisään – sai sakot syrjinnästä

"Sanotaan, että iskä ei kuulu tänne" – romaniperheen syrjintäkokemukset ulottuvat sukupolvien yli 7:27
Romanit kokevat yhä syrjintää. MTV Uutiset haastatteli erästä perhettä viime vuonna: "Sanotaan, että iskä ei kuulu tänne" – romaniperheen syrjintäkokemukset ulottuvat sukupolvien yli.

Myyjä tuomittiin sakkoihin, koska hän ei päästänyt romanikaksikkoa sisälle kauppaan Oulussa.

Tapaus sattui vuoden 2021 kesällä. Nainen oli tyttärensä kanssa menossa sisälle ruokakauppaan, kun kaupan myyjä ilmoitti, että heillä ei ollut asiaa kauppaan. 

Kun myyjältä tiedusteltiin syytä, hän kertoi, että toisessa kaupassa, jonka omisti sama kauppias kuin kyseisen myymälän, oli tapahtunut romaniväestöön liittyvä välikohtaus.

Nainen ja tytär poistuivat kaupasta. Heidän käsityksekseen jäi, että heitä ei päästetty sisään heidän etnisen alkuperänsä vuoksi, joka kävi ilmi romanivaatteista. Nainen kertoi, että hän oli käynyt myymälässä joskus vuosia aiemmin eikä hän tuntenut myyjää.

Kaupan ovella käännytetty nainen kertoi, ettei tapahtuneen vuoksi enää kehtaa lähteä kauppaan kenenkään kanssa, koska pelkää tulevansa käännytetyksi.

Myyjä kiisti estäneensä romaninaisten pääsyn kauppaan. 

Ovella käännytetyn naisen tytär oli kuitenkin käyttänyt tilanteessa kännykkäkameransa, joten siitä oli videotallenne. Oikeus katsoi videon perusteella, että naisten pääsy kauppaan oli estetty ja tätä perusteltiin muualla tapahtuneella sattumuksella. 

Vaikka videolla myyjä useaan kertaan vakuutti, ettei asia johdu naisten romanitaustasta, ei oikeuden mukaan jäänyt järkevää epäilystä siitä, ettei myyjän menettelyn syynä ollut naisten kuuluminen romanivähemmistöön.

1970-luvulla syntynyt myyjä tuomittiin syrjinnästä 35 päiväsakon rangaistukseen, joka tarkoitti lähes 1000 euron seuraamusta. 

Myyjä ja kauppa velvoitettiin lisäksi maksamaan kummallekin naiselle 800 euron kärsimyskorvaukset. Kauppa tuomittiin myös maksamaan yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä kummallekin naiselle 1500 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Romanit kohtaavat jatkuvaa syrjintää työnhaussa – milloin se rikkoo lakia? 15:53

Romanit kohtaavat jatkuvaa syrjintää työnhaussa – milloin se rikkoo lakia?

Lue myös:

    Uusimmat