Näin Timo Soini olisi hoitanut Vornasen tapauksen – "Mokannutta ei saa hylätä"

Timo Soini: "Mokannutta ihmistä ei saa hylätä" 2:56
Timo Soini: "Mokannutta ihmistä ei saa hylätä".

Vornasen olisi itse pitänyt erota perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, Timo Soini sanoo.

Perussuomalaisten ex-puheenjohtajan Timo Soinin mukaan perussuomalaisten kansanedustajan Timo Vornasen tapaus on surullinen ja vakava.

– Olen kaikkineen surullinen, millainen seuraamus tästä tulee olemaan sekä järjestelmälle että monille ihmisille, Soini sanoo Huomenta Suomessa.

Puolueen entisen puheenjohtajan ei "Reinot jalassa pitäisi hirveästi kommentoida", Soini aloittaa ja jatkaa kertomalla varsin yksityiskohtaiseksi, miten itse olisi tilanteessa toiminut.

– Muutaman sanan nyt sanon. Puheenjohtajan pitäisi vastata kaikesta. Olisi hyvä, jos vain yksi kommentoisi ja se olisi puheenjohtaja. Hän antaisi selvät ohjeet, miten tämä menee puolueen kannalta, Soini pohtii.

– Minun mielestäni olisi ollut viisasta pahoitella asiaa. Vornanen olisi pyytänyt anteeksi aiheuttamaansa tilannetta, osoittanut katumusta ja pyytänyt itse eroa eduskuntaryhmästä tämän prosessin ajaksi, hän jatkaa.

Vornanen todennäköisesti erotetaan tänään

Vornasen olisi Soinin mukaan tullut viestittää, että oikeusvaltiossa ensin tulee tutkinta, jota seuraa mahdollinen tuomio, jonka jälkeen katsotaan tilanne uudelleen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän on tänään tarkoitus päättää kello 14 alkavassa kokouksessa, erotetaanko Vornanen ryhmästä. 

MTV Uutisten suora lähetys alkaa kello 13.30 eli puoli tuntia ennen ryhmäkokouksen alkua.

Vornasen erottamista pidetään erittäin todennäköisenä. Eduskuntaryhmästä erottaminen ei ole sama asia kuin eduskunnasta erottaminen, joka on monimutkaisempi prosessi.

"Mokannutta ihmistä ei saa hylätä"

Timo Soinin mukaan kaikelta olisi vältytty, jos yksi ihminen olisi kommentoinut puolueen puolesta asiaa.

– Emotionaalinen stressi ja pelko ovat tietysti tekijällä kova ja hän on huolissaan läheisistään, mikä on aivan ymmärrettävää. Nämä päivät pitää vain käydä läpi ja ottaa vastuu tekemisistään, Soini sanoo.

– Myöskään mokannutta ihmistä ei saa hylätä, vaikka hän on tehnyt erittäin pahan virheen, Soini jatkaa.

Soinilta kysyttiin, millainen vaikutus Vornasen tapauksella tulee olemaan perussuomalaisten maineeseen. Hänen mukaansa tapaus asettuu ajan kanssa mittasuhteisiinsa.

– Mutta eiväthän nämä mukavia ole, Soini jatkoi.

"Ääliömäistä"

Kriisiviestinnän asiantuntija on kritisoinut perussuomalaisten tiedotuslinjaa Vornasen tapauksessa MTV Uutisille reagoivaksi ja niukaksi. Sittemmin puolueen puheenjohtaja Riikka Purra on todennut, ettei Vornanen nauti hänen luottamustaan.

Vornanen itse kommentoi tapausta ensimmäistä kertaa paikallislehdille lähetetyllä tiedotteella. 

Sittemmin hän on käsitellyt asiaa Facebookissa, viimeksi vappupäivänä, jolloin hän kritisoi poliisistakin vastaavan sisäministeri Mari Rantasen (ps.) puheita.

Rantanen kuvaili vappupuheessaan Vornasen toimintaa "ääliömäiseksi". Vornasen mukaan Rantasen puhe oli jatkoa hänen "julkiselle lynkkaukselleen".

Poliisi epäilee, että 54-vuotias mies on osoitellut aseella helsinkiläisen karaokebaarin ulkopuolella ja ampunut yhden laukauksen maahan. 

Poliisi ei ole kertonut epäillyn nimeä, mutta mediatietojen mukaan ampuja on kansanedustaja Vornanen. Myös perussuomalaiset ovat puhuneet Vornasesta. 

Vornanen on tällä hetkellä sairaslomalla.

Mitä EU-parlamentti opetti, Timo Soini? 11:35

Katso Timo Soinin haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat