Kroatian vaaleissa poikkeuksellinen asetelma: Mittaa toisistaan ottavat pääministeri ja presidentti

Kroatiassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joissa istuvan pääministerin Andrej Plenkovicin jatkokautta voi haastaa käytännössä ainoastaan istuva presidentti Zoran Milanovic.

Pitkälti seremoniallisessa presidentin tehtävässä oleva Milanovic ilmoitti maaliskuussa lähtevänsä parlamenttivaaleihin haastamaan pitkäaikaista poliittista vastustajaansa Plenkovicia. Jos presidentti tulisi valituksi pääministeriksi, olisi se ennennäkemätön tapahtuma Kroatiassa.

Milanovicin ilmoittautuminen pääministerikisaan ei tapahtunut soraäänittä, sillä muun muassa Kroatian korkein oikeus katsoi, ettei Milanovic voi pyrkiä puoluepoliittiseen tehtävään presidentin toimesta, jossa puoluekirjasta on luovuttava. Oikeuden mukaan presidentin olisi erottava ennen vaalikampanjointia, mutta Milanovic on oikeuden linjanvedosta huolimatta jatkanut kampanjointia presidenttinä sosiaalidemokraattisen puolueen riveissä.

Kovaa sananvaihtoa

Teräväkielinen presidentti on syyttänyt pääministeriä ja hänen konservatiivista HDZ-puoluettaan korruptiosta, ja itse Milanovic on kampanjoinut oikeudenmukaisen Kroatian puolesta.

Presidentin puheilla voi olla kaikukoppaa, sillä kroatialaisten äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa näissä vaaleissa muun muassa Kroatian laaja-alainen korruptio, euroalueen korkein inflaatio sekä maan raja-alueiden laiton maahanmuutto.

Sananvaihtoa on ollut myös pääministeri Plenkovicin suunnalta. Hän on syyttänyt Milanovicia perustuslain rikkomuksista ja maan poliittisen kulttuurin halventamisesta sekä nostanut esiin Milanovicin Venäjä-mielisiä näkemyksiä. Milanovic on muun muassa kritisoinut EU:ta Ukrainan tukemisesta Venäjän hyökkäyssodassa, koska presidentin mielestä tämä ainoastaan pitkittää sotaa.

Ennen vaaleja tehdyt mielipidetiedustelut povaavat pääministeripuolue HDZ:lle vaalivoittoa. Sosiaalidemokraattien kannatuskaula on keikkunut noin kymmenen prosenttiyksikön päässä HDZ:sta.

Lue myös:

    Uusimmat