Kovat keinot käyttöön: Entisestä Hartwall Arenasta tehtiin nyt merkittävä päätös

Helsingin kaupunki valmistautuu Hartwall Arenan pakkolunastusmenettelyyn: "Maaliskuun aikana syytä tulla näyttö" 2:31
Helsingin kaupunki valmistautuu Hartwall Arenan pakkolunastusmenettelyyn: "Maaliskuun aikana syytä tulla näyttö"

Helsingin kaupunginhallitus teki torstaiaamuna päätöksen siitä, että kaupunki yrittää ostaa Ilmalan areenan itselleen. Jos hallin ostaminen ei onnistu perinteisillä kaupoilla, kaupunki on valmis käynnistämään pakkolunastusprosessin.

Helsingin kaupungin päättäjien kärsivällisyys on ollut koetuksella, kun entisen Hartwall Arenan julkisuudessakin esillä ollut myynti ei ole edennyt konkreettisesti mihinkään. Viimeisimpien tietojen mukaan neuvottelut Helsinki Hallin omistajien Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin sekä suomalaisten ostajaehdokkaiden välillä ovat yhä kesken. Joulukuussa tullut EU:n pakotepaketti 12 mahdollistaa kaupan tekemisen pakotteiden alaisten omistajien kanssa kesäkuun loppuun mennessä.

Kun jo kuukausia kestäneet kauppaneuvottelut ovat junnanneet kiireisestä aikataulusta huolimatta paikallaan, entistä voimallisemmin on kyseenalaistettu venäläisoligarkkien todelliset motivaatiot kaupan toteutumiselle. Tiedossa on, että kauppasumma päätyy kokonaisuudessaan "jäädytetylle" virkavaraintilille, josta se ei liiku todennäköisesti vuosikausiin yhtään mihinkään.

Venäläisten omistama Helsinki Halli Oy:n äänivaltaisin osakesarja on jo tällä hetkellä Ulosottolaitoksen jäädyttämä. Areenassa ei ole järjestetty lainkaan tapahtumia viimeiseen kahteen vuoteen.

Helsinki Halli Oy:n keskiviikkona järjestetyssä yhtiökokouksessa venäläisomistajien asioita hoitava Kai Paananen vakuutti yksityisten kauppojen etenevän kaikesta huolimatta. STT:n tietojen mukaan areenayhtiön osakekaupan suurin ongelma ovat maksuehdot, jotka vaativat yhä säätöä.

Kaupunginhallitus: "Pidettävä epävarmana"

Asian seisoessa käytännössä muuttumattomana Helsingin kaupunki päätti torstaina käynnistää omat toimenpiteensä areenan käyttöön saamiseksi. Aamulla kokoontunut kaupunginhallitus linjasi, että kaupunki yrittää ensin ostaa itse Helsinki Halli Oy:n osakkeet pakotteen alaisilta omistajilta. 

– Kaupunginhallitus totesi saamansa tilannekatsauksen perusteella, että käynnissä olevien kauppaneuvotteluiden johtamista varsinaiseen kauppaan kaupan mahdollistavassa määräajassa on pidettävä epävarmana. Kaupunginhallitus katsoo, että tässä tilanteessa kaupungin on välttämätöntä ryhtyä tarvittaviin toimiin, joilla hallin saamista käyttöön voidaan edistää, Helsingin kaupunginkanslia tiedotti.

Helsingin kaupunginhallituksen julkisessa päätöksessä ei asiaa ole suoraan mainittu, mutta jos ostaminen ei onnistu, kaupunki voi seuraavaksi käynnistää osakkeiden pakkolunastusprosessin. Kaupungin lopullisena tavoitteena on saada halli jälleen yksityiseen omistukseen, joten osakkeet myytäisiin oletettavasti ripeällä aikataululla niiden lunastuksen jälkeen.

Pakkolunastuksen yksityiskohdat ovat monelta osin vielä hämärän peitossa. Vastaavanlaista osakkeiden pakkolunastusoperaatiota ei tiettävästi ole toteutettu Suomessa koskaan aiemmin, joten kaupunki olisi astumassa juridisesti vielä täysin kartoittamille vesille. 

Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen aiemmin esittämien arvioiden mukaan pakkolunastusprosessi saattaisi kestää jopa vuosia.

Artikkelia korjattu kello 12.35: Täsmennetty, että kaupunginhallituksen ratkaisusta tiedotti Helsingin kaupunginkanslia, eikä kaupunginhallituksen kanslia, niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti ilmaistiin.

Lue myös:

    Uusimmat