Hallinto-oikeus kumonnut päätöksen Kuusamon Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan peruuttamisesta

Kuusamon Suurpetokeskus menetti lupansa – poliisi kertoo miten tutkinta on edennyt 8:23
Näin aluehallintovirasto perusteli eläintarhaluvan peruuttamista. (Video 26.9.2022)

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätöksen Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläintarhaluvan peruuttamisesta.

Hallinto-oikeuden mukaan peruuttamiselle ei ole esitetty riittäviä perusteita. Hallinto-oikeuden mukaan avin antamat määräajat hammastarkastusten tekemiseen nukutuksessa monille eläimille sekä lajien suojeluun liittyvää tietojenvaihtoa koskevan lupaehdon täyttämiselle ovat olleet kohtuuttoman lyhyet.

Avi peruutti eläintarhaluvan syyskuussa 2022, koska se katsoi keskuksen rikkoneen eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia. Lokakuussa 2022 hallinto-oikeus kuitenkin määräsi avin päätöksen täytäntöönpanokieltoon.

Halutessaan avi voi hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO). Läänineläinlääkäri Sini Alakurtti Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, ettei avissa ole vielä ehditty käydä hallinto-oikeuden päätöstä kunnolla läpi. Hän ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, pyytääkö avi valituslupaa KHO:lta.

Hallinto-oikeus katsoi Kuusamon Suurpetokeskuksen rikkoneen laissa asetettuja eläinsuojeluvaatimuksia sekä eläintarhaluvan lupaehtoja. Asiassa saadun tarkemman selvityksen perusteella päätöksen perusteena käytetyt eläinten hyvinvointiin liittyvät laiminlyönnit kokonaisuutena eivät ole olleet laadultaan niin vakavia kuin valituksenalaisessa päätöksessä on katsottu, hallinto-oikeus sanoo.

Suurpetokeskus perustettiin Kuusamoon 1990-luvun alkupuolella karhunpennuille, jotka olivat menettäneet emonsa ja olisivat muuten menehtyneet luonnossa.

Lue myös:

    Uusimmat