Tampereen kulinaarinen skene on nyt nostettu framille. Olipas stadilaisesti sanottu... Mm. Aamulehden ruoka-arvostelijana kannuksensa ansainnut Vesa Laitinen ja Fotofinlandia-palkittu valokuvaaja Maija Tammi niputtivat yhteen Tampereen 20 parasta ravintolaa (ja yhden pianaukeavan), niiden keittiömestarit ja heidän suosikkireseptinsä kirjaan ...A, Bertha, C... Palaan kirjaan myöhemmin. Testasin ensin sen antia.
Marraskuu on meidän perheessä kasvispainotteinen kuukausi. Syömme lihaa kerran viikossa, mutta kalaa ja äyriäisiä ei lasketa. Se rajoitti reseptin valintaa melkoisesti, mutta hyviä vaihtoehtojakin löytyi muutama. Ristorante La Perla tarjoilee kaupungin autenttisinta italialaista ruokaa suomalais-sisialaisen pariskunnan laittamana. Valitsin heidän esittelemänsä reseptin Miekkakalaa ja munakoisoa. Miekkakala on taloudessamme boikotissa sen uhanalaisuuden takia. En osaa luottaa eettisesti kalastettujenkaan alkuperään. Sääli, sillä se kuuluu pihvin muodossa lempiruokiini kuten tonnikalakin. Niinpä korvasin fisun kuhalla. Suosittelen samaa muillekin. Varmuuden vuoksi.
En ole lukuisilla Italian reissuilla saanut koskaan lautaselle näin moninaista annosta, mutta enpä uskalla sisiliaiskokkia tässä seikassa haastaa. Ja hyvää kun oli. Tässä reseptiä sovitettuna kuhafileelle. Keittiöstä ei löytynyt minttua, joten korvasin sen rosmariinilla. Annos on jossain määrin suuritöinen (kirjan lyhyesti kirjoitettu resepti harhautti minua), mutta taakkaa voi jakaa mukavasti esivalmistelemalla ajoissa. Siten tämä juhlava ruoka hoituu helposti vieraiden jo tultua ilman keittiöön jumiutumista.
KUHAA JA MUNAKOISOA SISILIALAISITTAIN
neljälle





