Gnocchit ovat yhtä lempiruokaani, mutta Suomessa niitä on tarjolla aniharvoin. Ymmärrän sen kyllä, koska niiden valmistaminen on käsityötä. Sääli silti, koska Italiassa niitä on tarjolla kaikkialla. Siellä ne tarjoillaan useimmiten keitettyinä, mutta itse pidän niistä enemmän keitettynä ja rapeapintaiseksi paistettuina.
Gnocchit toimivat täysin pastan tapaan ja voit tarjoilla niitä kaikenlaisilla pastakastikkeilla. Kokeile vaikka ragùn kanssa! Perinteisesti ne tehdään perunasta, mutta niitä voi tehdä mistä tahansa juureksesta. Käytä mielikuvitustasi ja voit loihtia palleroisia vaikka mistä. Juustoa, yrttejä, keltuaisia ja jauhoja yhteen ja taikinaksi. Mikä milloinkin maistuu.
Resepti on alku- tai väliruoaksi. Tuplaa se, jos haluat herkutella sitä pääruokana. Osa omasta taikinasta jäi jääkaappiin ja toimi hyvin vielä parin päivän vanhanakin ohjeen mukaan valmistettuna.
Gnocchit saksanpähkinäkastikkeella
neljälle alku- tai väliruoaksi
annos saksanpähkinäkastiketta (kts. alla)
500 g jauhoisia perunoita
250 g vehnäjauhoja
2 keltuaista
80 g parmesaania, raastettuna
ripaus muskottia


