Gnocchit ja saksanpähkinäkastike

MTV Oy, All rights reserved

Gnocchit ovat yhtä lempiruokaani, mutta Suomessa niitä on tarjolla aniharvoin. Ymmärrän sen kyllä, koska niiden valmistaminen on käsityötä. Sääli silti, koska Italiassa niitä on tarjolla kaikkialla. Siellä ne tarjoillaan useimmiten keitettyinä, mutta itse pidän niistä enemmän keitettynä ja rapeapintaiseksi paistettuina.

Gnocchit toimivat täysin pastan tapaan ja voit tarjoilla niitä kaikenlaisilla pastakastikkeilla. Kokeile vaikka ragùn kanssa! Perinteisesti ne tehdään perunasta, mutta niitä voi tehdä mistä tahansa juureksesta. Käytä mielikuvitustasi ja voit loihtia palleroisia vaikka mistä. Juustoa, yrttejä, keltuaisia ja jauhoja yhteen ja taikinaksi. Mikä milloinkin maistuu.

Resepti on alku- tai väliruoaksi. Tuplaa se,  jos haluat herkutella sitä pääruokana. Osa omasta taikinasta jäi jääkaappiin ja toimi hyvin vielä  parin päivän vanhanakin ohjeen mukaan valmistettuna.

Gnocchit saksanpähkinäkastikkeella

neljälle alku- tai väliruoaksi

annos saksanpähkinäkastiketta (kts. alla)

500 g jauhoisia perunoita

250 g vehnäjauhoja

2 keltuaista

80 g parmesaania, raastettuna

ripaus muskottia

suolaa

pippuria

muutama nokare voita paistamiseen

Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä. Nosta ylös, kun ne ovat melkein kypsiä. Kuori ne soseuta perunasurvimella. Sekoita mukaan muut ainesosat (ei voita) ja vaivaa kevyesti taikinaksi. Liika vaivaaminen saa tärkkelyksen muuttumaan liisteriksi. Ota taikinasta osa ja muotoile sormen paksuiseksi tangoksi. Leikkaa tanko sormenpään pituisiksi palasiksi. Laita leikatut gnocchit erilleen leivinpaperille. Kuumenna vettä kiehuvaksi isossa kattilassa. Laita gnoccheja kiehumaan siinä määrin, etteivät ne pääse takertumaan toisiinsa. Kun gnocchit alkvat kellua, nosta ne ylös reikäkauhalla. Anna liian kosteuden haihtua gnocchien päältä.

Kuumenna pannulla pari nokaretta voita ja laita erä gnoccheja paistumaan. Käännä niitä, kun alkavat saada väriä ja ota pois, kun ovat kullankeltaisia kauttaalttaan ja paikoin rapsakan ruskeita. Laita pannulle uudet nokareet voita ja paista loput gnocchit.

Tarjoa saksanpähkinäkastikkeen kera.

Saksanpähkinäkastike

200 g saksanpähkinöitä

50 g pinjansiemeniä

0,5 dl hyvää oliiviöljyä

puolikas valkosipulinkynsi

1 rkl persiljaa

suolaa

pippuria

Aja kaikki ainekset, paitsi oliiviöljy, tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana ja sekoita samalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat