Koko Suomi leipoo: Valkosuklaapuolukkamoussekakku mantelimarenkipohjalla

Koko Suomi leipoo: Valkosuklaapuolukkamoussekakku mantelimarenkipohjalla
Kirsikka Lyhteilä

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa kilpailijat tuunaavat perinteisiä joululeivonnaisia uuteen uskoon.

Mantelimarenkipohja

  • 6 kananvalkuaisia
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 300 g mantelijauhoa

Valkosuklaamousse

  • 200 g valkosuklaata
  • 3 liivatelehteä
  • 5 dl vispikermaa

Puolukkamousse, italialainen marenki

  • 4 kananvalkuaista
  • 2 dl sokeria
  • ½ dl vettä
  • 600 g pakastepuolukkaa
  • 4 ½ dl vispikermaa
  • 7 liivatelehteä
  • vaniljasokeria

Kinuski

  • 2 dl kermaa
  • 1 ½ dl fariinisokeria
  • 2 tl voita

Valkosuklaapallot

  • 200 g valkosuklaata
  • 3 liivatelehteä
  • 5 dl vispikermaa

Koristeluun

  • Valkosuklaapuolikuita
  • Kinuskia
  • Rucolan versoja
  • Puolukoita

Valmistusohje

MANTELIMARENKIPOHJA: Vatkaa kananvalkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää mantelijauho ja kääntele varovasti joukkoon. Laita mantelimarenki pursotinpussiin. Käytä pyöreää tyllaa. Laita leivinpaperi pellin päälle. Pursota pellin mittaisia viivoja vierekkäin. Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia kunnes pohja on kullanruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä pellin päällä. Kun kakku on jäähtynyt. Vedä veitsellä kakun alta niin että kakku irtoaa ja siirrä pohja puhtaalle leivinpaperille. Pidä kakun pohja tukevalla alustalla.

VALKOSUKLAAMOUSSE: Pilko valkosuklaa. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuumenna vähemmän kuin puolet kermasta kattilassa. Ota kattila liedeltä. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja laita kermaan. Sekoita kunnolla niin että liivatelehdet sulaa. Kaada suklaa kermaan ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos haluaa olla varma, ettei jää suklaapaloja niin voi sekoittaa sauvasekoittimella. Vaahdota loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Ota vähän kermavaahtoa ja sekoita sulaneeseen suklaaseen. Kaada suklaaseos toiseen astiaan ja kääntele loput kermasta suklaaseokseen. Kaada mantelimarenkipohjan päälle. Laita pakastimeen tai jääkaappiin asettumaan.

PUOLUKKAMOUSSE, ITALIALAINEN MARENKI: Laita kananvalkuaiset metallikulhoon tai lasikulhoon. Kaada sokeri ja vesi kattilaan. Varmista että vesi on imeytynyt sokeriin kunnolla. Laita paistomittari kattilaan. Vatkaa valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi. Lämmitä sokeri 121 asteeseen. Kaada sokeriliemi valkuaisvaahtoon kokoaja sekoittaen sähkövatkaimella. Sekoita kunnes marenki on jäähtynyt.

Kuumenna puolukat ja soseuta sauvasekoittimella. Paseeraa puolukat kattilaan. Lämmitä puolukkaseos. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä la laita lämpimään puolukkasoseeseen ja sekoita kunnolla. Kaada puolukkasose italialaisen marenkiin ja sekoita. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja kääntele kerma joukkoon. Lisää vaniljasokeri maun mukaan.

KINUSKI: Laita kerma, sokeri ja voi kattilaan ja keitä. Anna kiehua n. 5-10 minuuttia. Tiputa hiukan seosta lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos seos jähmettyy ja jää pisaraksi, se on valmista. Nosta kattila liedeltä ja anna levätä minuutti.

KAKUN KOKOAMINEN: Käytä reunavuokaa. Laita leivinpaperista suikaleita vuoan ympäri sisäpuolella. Käytä reunakalvoa, jos et leikkaa kakun sivuja. Näin kakun reunat pysyvät siisteinä. Laita reunavuoka kakkupohjan ympärille. Kaada valkosuklaamousse pohjan päälle ja levitä. Laita kylmään hyytymään. Tee puolukkamousse ja kaada hyytyneen valkosuklaamoussen päälle. Levitä mousse tasaisesti. Anna hyytyä kylmässä yön yli. Ota reunavuoka pois ja leikkaa reunat siisteiksi. Koristele.

VALKOSUKLAAPALLOT: Pilko valkosuklaa. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kuumenna vähemmän kuin puolet kermasta kattilassa. Ota kattila liedeltä. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja laita kermaan. Sekoita kunnolla niin että liivatelehdet sulaa. Kaada suklaa kermaan ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos haluaa olla varma, ettei jää suklaapaloja niin voi sekoittaa sauvasekoittimella. Vaahdota loput kermasta löysäksi vaahdoksi. Ota vähän kermavaahtoa ja sekoita sulaneeseen suklaaseen. Kaada suklaaseos toiseen astiaan ja kääntele loput kermasta suklaaseokseen. Kaada puolikuunmuotoisiin silikonivuokiin.

KORISTELE: Valkosuklaapuolikuita, kinuskia, rucolan versoja, puolukoita


 



 

 


Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.