Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Kimchi-kääretorttu ja Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka, Iiris

MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 05.10.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Pohja

  • 3 dl kevytmaito
  • 4 tl kuivahiiva
  • 1 rkl sokeri
  • 1,5 tl suola
  • 7 dl + 1 dl kaulintaan Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 50 g voita huoneenlämpöisenä

Täyte 1

  • Kimchi
  • 250 g + koristeeksi punakaalia
  • 5 dl + 3 litraa huuhteluun vettä
  • 1 ½ rkl suolaa
  • 3 kpl valkosipulinkynsi
  • 10 g tuore inkivääri
  • ½ kpl chili
  • 1 tl sokeri
  • 1 tl paprikajauhe
  • 2 tl valkoviinietikka
  • ¾ dl korianteri (tuore)
  • ½ dl ruohosipuli (tuore)

Täyte 2

  • 200 g smetana 40% (Arla lempi)
  • 300 g tuorejuusto
  • 2 tl valkosipulijauhe

Koristelu

  • 10 korianterin lehti (tuore)
  • 10 ruohosipuli (tuore)
  • ½ kpl chili
  • 30 g punakaali
  • Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka

Pohja

  • 70 g kaurahiutale
  • 30 g mantelijauhe
  • 100 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 50 g sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 75g + 1 rkl voiteluun voi

Omenatäyte

  • 3 kpl omenoita (golden delicious)
  • 1.5 tl kaneli
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl inkivääri raastettu
  • 120 g fariinisokeri
  • 0.5 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • 3 rkl maissitärkkelys

Kuorrute

  • 2.5 dl vispikerma
  • 2 rkl tomusokeri

Koristelu

  • 1 tl kaneli jauhettu

Valmistusohje

POHJA: Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Vaivaa jauhot vähitellen taikinaan. Lisää jauhojen lisäyksen loppupuolella pehmeä voi. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia yleiskoneella. Kohota kelmun ja leivinliinan alla peitettynä 30 minuuttia. Kaulitse kohonnut taikina leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi. Anna taikinan kohota hetki pellin päällä. Paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla noin 10 minuuttia. Siirrä pohja pois pelliltä jäähtymään pöydälle, anna hetki jäähtyä. Kääri pohja rullalle leivinliinan sisään ettei se pääse kuivumaan.

TÄYTE: Kimchi: Laita vesi kattilaan ja lisää suola. Kiehauta. Leikkaa punakaali ohuen ohuiksi siivuiksi. Laita punakaali siivut keitinveteen. Anna tekeytyä 10 minuuttia. Murskaa valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Pese chili ja poista siemenet. Leikkaa pieneksi. Leikkaa korianteri pieneksi, sekä ruohosipuli. Kaada kaali ja suolavesi siivilän läpi. Huuhtele kaali reilulla määrällä kylmää vettä. Painele kaali talouspaperilla kuivemmaksi. Siirrä kaali ja pilkotut aineet kulhoon. Lisää sekaan sokeri, paprikajauhe ja valkoviinietikka. Sekoita. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön.

TÄYTE 2: Vaahdota smetana.  Vatkaa tuorejuusto sekaan.  Mausta valkosipulijauheella.

TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Levitä pohjan päälle smetana-tuorejuusto täytettä.  Jätä täytteestä noin ⅓ osa kulhoon kääretortun pintaa varten. Ripottele kimchi kauttaaltaan päälle. Kääri pohja rullalle ja jätä reuna rullan alle. Levitä loppu täyte tortun päälle. Koristele korianterilla, ruohosipulilla, punakaalilla ja chilillä.      

SADONKORJUUN KINUSKINEN OMENAPIIRAKKA: Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 21 cm:n kokoinen irtopohjainen piirakkavuoka. Sulata voi. Sekoita kulhossa kaurahiutale, mantelijauho, vehnäjauho ja sokerit. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan ja painele seos tasaiseksi, myös reunoille. Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoiluastiaan siirtämistä.

OMENATÄYTE: Kuori omenat ja pilko ne aivan pieniksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot kulhoon ja sekoita kaneli joukkoon. Purista sitruunasta mehua joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi. Laita kattilaan inkivääriraaste, fariinisokeri, kerma ja voi. Lämmitä seosta ja lisää maizena koko ajan sekoittaen. Lisää omenakuutiot ja keitä seosta noin 7 minuuttia. Kunnes omenat ovat pehmentyneet ja seos on kiisselimäistä siirrä kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.

KUORRUTE: Vatkaa kermavaahto ja mausta tomusokerilla. Laita vaahto pursotinpussiin ja leikkaa kärjestä vinottain kolmion mallinen osa pois.

KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Siirrä jäähtynyt piirakka pohja tarjoiluvadille. Levitä päälle jäähtynyt omenatäyte. Pursota kermavaahto päälle suorassa linjassa tai geometrisesti.  Ripottele päälle kanelia koristeeksi.

VINKKI: Laita myös leivinpaperi irtopohjavuoan päälle, jolloin pohjan siirtäminen tarjoiluastiaan on helpompaa.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Juhlien kuningatar -kakku, IirisKoko Suomi leipoo: Sadonkorjuun saaliin suolainen kääräri ja rukiinen mustikka-omenapiirakka, TanjaKoko Suomi leipoo: Suppinaattirulla ja Omena-puolukkayllätys, TiiaKoko Suomi leipoo: Raikkaan syksyinen porkkana-parsakaali kääretorttu ja syksyinen omena-karpalopiirakka, OonaKoko Suomi leipoo: Syyssesongin parhaat, LauraKoko Suomi leipoo: Syyssadon herkkusieni-pororulla, Kati
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti