Mainos

Koko Suomi leipoo: Kimchi-kääretorttu ja Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps4_beautyshots_taidonnäyte_tehtävä_iiris_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.

Pohja

  • 3 dl kevytmaito
  • 4 tl kuivahiiva
  • 1 rkl sokeri
  • 1,5 tl suola
  • 7 dl + 1 dl kaulintaan Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 50 g voita huoneenlämpöisenä

Täyte 1

  • Kimchi
  • 250 g + koristeeksi punakaalia
  • 5 dl + 3 litraa huuhteluun vettä
  • 1 ½ rkl suolaa
  • 3 kpl valkosipulinkynsi
  • 10 g tuore inkivääri
  • ½ kpl chili
  • 1 tl sokeri
  • 1 tl paprikajauhe
  • 2 tl valkoviinietikka
  • ¾ dl korianteri (tuore)
  • ½ dl ruohosipuli (tuore)

Täyte 2

  • 200 g smetana 40% (Arla lempi)
  • 300 g tuorejuusto
  • 2 tl valkosipulijauhe

Koristelu

  • 10 korianterin lehti (tuore)
  • 10 ruohosipuli (tuore)
  • ½ kpl chili
  • 30 g punakaali
  • Sadonkorjuun kinuskinen omenapiirakka

Pohja

  • 70 g kaurahiutale
  • 30 g mantelijauhe
  • 100 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 50 g sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 75g + 1 rkl voiteluun voi

Omenatäyte

  • 3 kpl omenoita (golden delicious)
  • 1.5 tl kaneli
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl inkivääri raastettu
  • 120 g fariinisokeri
  • 0.5 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • 3 rkl maissitärkkelys

Kuorrute

  • 2.5 dl vispikerma
  • 2 rkl tomusokeri

Koristelu

  • 1 tl kaneli jauhettu

Valmistusohje

POHJA: Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Vaivaa jauhot vähitellen taikinaan. Lisää jauhojen lisäyksen loppupuolella pehmeä voi. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia yleiskoneella. Kohota kelmun ja leivinliinan alla peitettynä 30 minuuttia. Kaulitse kohonnut taikina leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi. Anna taikinan kohota hetki pellin päällä. Paista 200 asteisessa uunissa, keskitasolla noin 10 minuuttia. Siirrä pohja pois pelliltä jäähtymään pöydälle, anna hetki jäähtyä. Kääri pohja rullalle leivinliinan sisään ettei se pääse kuivumaan.

TÄYTE: Kimchi: Laita vesi kattilaan ja lisää suola. Kiehauta. Leikkaa punakaali ohuen ohuiksi siivuiksi. Laita punakaali siivut keitinveteen. Anna tekeytyä 10 minuuttia. Murskaa valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri. Pese chili ja poista siemenet. Leikkaa pieneksi. Leikkaa korianteri pieneksi, sekä ruohosipuli. Kaada kaali ja suolavesi siivilän läpi. Huuhtele kaali reilulla määrällä kylmää vettä. Painele kaali talouspaperilla kuivemmaksi. Siirrä kaali ja pilkotut aineet kulhoon. Lisää sekaan sokeri, paprikajauhe ja valkoviinietikka. Sekoita. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön.

TÄYTE 2: Vaahdota smetana.  Vatkaa tuorejuusto sekaan.  Mausta valkosipulijauheella.

TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Levitä pohjan päälle smetana-tuorejuusto täytettä.  Jätä täytteestä noin ⅓ osa kulhoon kääretortun pintaa varten. Ripottele kimchi kauttaaltaan päälle. Kääri pohja rullalle ja jätä reuna rullan alle. Levitä loppu täyte tortun päälle. Koristele korianterilla, ruohosipulilla, punakaalilla ja chilillä.      

SADONKORJUUN KINUSKINEN OMENAPIIRAKKA: Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 21 cm:n kokoinen irtopohjainen piirakkavuoka. Sulata voi. Sekoita kulhossa kaurahiutale, mantelijauho, vehnäjauho ja sokerit. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada piirakkavuokaan ja painele seos tasaiseksi, myös reunoille. Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoiluastiaan siirtämistä.

OMENATÄYTE: Kuori omenat ja pilko ne aivan pieniksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot kulhoon ja sekoita kaneli joukkoon. Purista sitruunasta mehua joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi. Laita kattilaan inkivääriraaste, fariinisokeri, kerma ja voi. Lämmitä seosta ja lisää maizena koko ajan sekoittaen. Lisää omenakuutiot ja keitä seosta noin 7 minuuttia. Kunnes omenat ovat pehmentyneet ja seos on kiisselimäistä siirrä kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.

KUORRUTE: Vatkaa kermavaahto ja mausta tomusokerilla. Laita vaahto pursotinpussiin ja leikkaa kärjestä vinottain kolmion mallinen osa pois.

KOKOAMINEN JA VIIMEISTELY: Siirrä jäähtynyt piirakka pohja tarjoiluvadille. Levitä päälle jäähtynyt omenatäyte. Pursota kermavaahto päälle suorassa linjassa tai geometrisesti.  Ripottele päälle kanelia koristeeksi.

VINKKI: Laita myös leivinpaperi irtopohjavuoan päälle, jolloin pohjan siirtäminen tarjoiluastiaan on helpompaa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja