Yle: Suomalaisilla törkeä tapa ABC-ravintoloiden noutopöydissä: "Varastamistahan se on"

buffet (1)
Kuvituskuva. Shutterstock

Liikenneasemien ravintoloissa on huomattu viime aikoina uusi, ikävä ilmiö, kertoo Yle.

Suomessa liikenneasemien ravintoloissa ei tänä päivänä ole tavatonta, että yksi asiakas maksaa buffet-lounaan, mutta useampi seurueeseen kuuluva henkilö syö samaan hintaan. Tämä voi toteutua muun muassa niin, että lapselle ostetaan lounas, mutta koko perhe napsii ruokaa – maksamatta annoksestaan.

– Varastamistahan se on ja valitettavaa. Esimerkiksi kaksi aikuista ei voi syödä, jos yksi maksaa, ABC-ketjun kehitysjohtaja Antti Erikivi kertoo Ylelle.

– Nämä ovat yksittäistapauksia. Emme ole havainneet itse, että sitä tapahtuu hirveän usein. Tämä on niin kuin ylipäänsä vähittäiskaupassa että hävikkiä aina tulee valitettavien tapahtumien kautta, Erikivi tarkentaa.

"Uudenlainen ilmiöhän se on"

Lounasbuffetista varastaminen on tavallisinta suurissa ravintoloissa, joissa asiakkaat viihtyvät kerrallaan tavallisesti vain lyhyen aikaa. Matkailu- ja ravintolapalveluiden yhdistyksen varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi on niin ikään törmännyt ilmiöön.

– Uudenlainen ilmiöhän se on. Meillähän on perinteisesti ollut Suomessa palvelukonsepteja, jotka ovat perustuneet luottamukseen, mutta viime aikoina on tullut näitä ilmiöitä, joissa luottamus ei toimi, Aittoniemi sanoo.

–Tämä on meidän näkökulmastamme marginaali-ilmiö, Erikivi huomauttaa.

Tähän saakka yhtenä ratkaisuna ongelmaan on kokeiltu tietyissä ravintoloissa sitä, että jokainen maksava asiakas saa lautasen kassalta vasta maksamisen jälkeen.

Lähde: Yle​​​​​​​

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja