Villikasveja löytää marraskuussakin – kerää näitä talteen!

havu
Shutterstock

Marraskuussakin kannattaa lähteä ulos etsimään villikasveja. Tähän vuodenaikaan voi hyödyntää esimerkiksi juuria ja havuja

Marraskuu on hyvää aikaa kerätä ruoanlaittoa varten erilaisia juuria, vaikka niiden kaivaminen maasta vaatiikin hieman enemmän vaivaa.

– Esimerkiksi kallioimarteen juuri on yksi luonnollinen arominvahvenne, joka sopii hyvin lihan, kalan ja kasvisten kanssa ja miksei myös marjajälkiruokiin, keittiömestari ja villiruokalähettiläs Sami Tallberg vinkkaa.

Ennen lumentuloa kannattaa maata vilkuilla myös kesäisempien kasvien toivossa.

– Hyvällä tuurilla maasta voi löytyä vielä jotain vihreää. Jostain saattaa löytyä esimerkiksi voikukkaa, vuohenputkea, nokkosta tai kärsämöä.

Myös ympäri vuoden kerättäviä havuja voi hyödyntää ruoanlaitossa.

– Etenkin sembramännyn ja douglaskuusen havut ovat täynnä aromeja. Havut sopivat sieni-, kala- ja riistaruokiin, ja niitä voi kokeilla myös makeisiin ruokiin.

Suin päin juuria ja havuja ei kuitenkaan sovi mennä metsästä hakemaan, sillä Tallberg muistuttaa, että puunosien, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.