Villikasveja löytää marraskuussakin – kerää näitä talteen!
Marraskuussakin kannattaa lähteä ulos etsimään villikasveja. Tähän vuodenaikaan voi hyödyntää esimerkiksi juuria ja havuja.
Marraskuu on hyvää aikaa kerätä ruoanlaittoa varten erilaisia juuria, vaikka niiden kaivaminen maasta vaatiikin hieman enemmän vaivaa.
– Esimerkiksi kallioimarteen juuri on yksi luonnollinen arominvahvenne, joka sopii hyvin lihan, kalan ja kasvisten kanssa ja miksei myös marjajälkiruokiin, keittiömestari ja villiruokalähettiläs Sami Tallberg vinkkaa.
Ennen lumentuloa kannattaa maata vilkuilla myös kesäisempien kasvien toivossa.
– Hyvällä tuurilla maasta voi löytyä vielä jotain vihreää. Jostain saattaa löytyä esimerkiksi voikukkaa, vuohenputkea, nokkosta tai kärsämöä.
Myös ympäri vuoden kerättäviä havuja voi hyödyntää ruoanlaitossa.
– Etenkin sembramännyn ja douglaskuusen havut ovat täynnä aromeja. Havut sopivat sieni-, kala- ja riistaruokiin, ja niitä voi kokeilla myös makeisiin ruokiin.
Suin päin juuria ja havuja ei kuitenkaan sovi mennä metsästä hakemaan, sillä Tallberg muistuttaa, että puunosien, juurien ja jäkälän keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Tuuli Lindgren, tuuli.lindgren@mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa