Uskomaton löytö: Suosta noustettiin ikivanhaa voita – edelleen syömäkelpoista!
Irlantilaisella suolla tehtiin erikoinen löytö, kun suosta nostettiin valtava kimpale vuosisatoja vanhaa voinkaltaista tuotetta.
Irlantilaiselta suolta löydetty voikimpale on haudattu maahan vuosisatoja sitten. Voi on säilynyt syömäkelpoisena aina tähän päivään asti.
Suohon upotettu voi on kermanvalkoista maitotuotetta, joka haisee vahvalle juustolle. Vastaavia löydöksiä on tehty runsaasti Irlannista.
Aikaisimmat esimerkit historiallisista voista ovat peräti 2000 vuoden takaa. Suolta vastikään löytyneen kimpaleen epäillään olevan hyvin vanha, mutta vasta tutkimukset paljastavat voin todellisen iän.
Voita upotettiin entisaikaan suohon nimenomaan säilyvyyden takia. Ilman suolaa voi ei olisi säilynyt kauaa, joten suo tarjosi säilytykseen oivallisen viileän ja lähes hapettoman paikan. Voita on voitu upottaa suohon myös uhrilahjana jumalille.
Lähde: Atlasobscura
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan