Toimittaja testasi detox-vesikuurin – toimiiko lupausten mukaisesti?

detox vesi
Shutterstock

Luonnon oma detox-vesi tarkoittaa jäävettä, johon on lisätty runsaasti tuoretta sitruunaa. Toimittaja testasi viikon ajan detox-vettä.

Normaalisti juon joka aamu ja iltapäivä ison kupillisen maitokahvia. Luovuin kahvista viikon ajaksi kokonaan, ja join kahvin sijasta aamuisin puoli litraa sitruunavettä. Odotukseni olivat korkealla, sillä olin kuullut paljon hehkutusta tästä luonnon omasta ihmekuurista.

Kahvista luopuminen oli vaikein osa testiä, koska päiväni ei oikein lähde käyntiin ilman kahvia. Aamurutiinini detox-kokeilun ajan meni seuraavasti: heräsin, laitoin itseni normaaliin tapaan valmiiksi ja juuri ennen kotoa lähtemistä join puolen litran tuopillisen sitruunavettä. Laitoin jokaiseen tuopilliseen noin puolikkaan sitruunan verran viipaleita.

Hankaluus tässä oli se, että näin suuri määrä nestettä vei myös ruokahaluni tehokkaasti. Jouduin pakottamaan itseni syömään vielä aamupalaa nestettä pulppuilevaan vatsaani.

Ensimmäisenä päivänä jätin kokonaan väliin aamiaisen, mutta tämä osoittautui isoksi virheeksi. Yllättäen tunnin päästä töissä vatsani huusi ja oloni oli vihainen.

Sitruunavesi tasoitti päivärytmiä

Lounasaika oli toinen haastekohta, koska olen tottunut lounaan jälkeiseen kahvikupilliseen. Katselin nyreänä vierestä ihanan tuoksuista kahvia hörppiviä kollegoita ja uskottelin itselleni, että olen muka vielä pirteä aamuisen sitruunaveden ryystämisen takia.

Aamu lähti kyllä tehokkaasti käyntiin sitruunavedellä. Ensimmäisen tunnin ajan olin pirteämpi kuin tavallisesti. Teho lakkasi ikävä kyllä muutaman tunnin jälkeen. Kaiketi minun olisi pitänyt hörppiä sitruunavettä koko päivä.

Toisaalta sitruunavesi tasoitti päivärytmiäni mukavasti. Aamulla oli pirteä olo, ja sain illalla unta tuntia aikaisemmin kuin yleensä. Tämä on varmasti osittain kahvista luopumisen syytä, mutta annetaan nyt silti kunnia siitä sitruunavedelle.

Entä toimivatko ne suuret lupaukset?

Makuja.fi julkaisi viime viikolla jutun, jossa kerrottiin detox-veden positiivisista terveysvaikutuksista.

1. Vältät flunssan

No, en tullut kipeäksi ainakaan tämän kokeiluviikon aikana. Viikko on liian lyhyt aika tämän väitteen paikkaansa pitävyyden todistamiseksi. Toisaalta oloni oli kyllä varsinkin aamupäivisin tavallista reippaampi sitruunaveden juomisen takia.

2. Tasapainottaa aineenvaihduntaa

Uskon vahvasti, että tämä pitää täysin paikkaansa. Vatsani on erityisherkkää laatua, mutta kokeiluviikon aikana minulla ei ollut minkäänlaisia vatsavaivoja. Toisaalta tämä voi johtua osittain kahvista luopumisesta. Kahvi ei tunnetusti sovi kovin herkälle vatsalle.

3. Auttaa ruoansulatuksessa

Sitruunaveden luvattiin pitävän minut pitkään kylläisenä, koska sitruunassa on paljon kuituja. Tätä en vahvista. Minulla oli joka päivä lounasaikaan aivan yhtä kova nälkä kuin ennenkin detox-kuuria.

4. Sitruunavesi on hellävarainen diureetti

Sitruunaveden kuuluisi lisätä virtsaneritystä, ja sitä kautta puhdistaa kehosta ylimääräiset nesteet ja epätoivotut kuona-aineet pois. Kävin vessassa ehkä pari kertaa enemmän kuin normaalisti. Sitä en osaa sanoa, onko kehoni nyt yhtään puhtaampi kuona-aineista.

Täytyy tässä kohtaa myös mainita, että en juonut kuurin takia yhtään enempää vettä kuin yleensä Juon tavallisesti pari litraa vettä päivässä, ja pidän juomapulloa aina mukana töissä. Huolehdin, että join kuurin aikana saman verran vettä kuin normaalistikin, mutta sitruunalla höystettynä. Vedenjuonti ei siis ole syynä muutoksiin.

5. Sitruunavesi puhdistaa maksaa

Luulen, että tässä on perää. Join lauantai-iltana hieman virkistysjuomia eräissä juhlissa. Seuraavana aamuna oloni oli päänsärkyinen ja kurja. Join puoli litraa sitruunavettä ensi töikseni herättyäni, ja olo koheni välittömästi.

6. Sitruunavesi kaunistaa ihosi

Sitruunavesi kuulemma puhdistaa verenkiertoa ja sitä kautta kaunistaa ihoa. En huomannut ihossani sanottavia muutoksia viikon aikana.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja