Tiesitkö? Omenat kannattaisi oikeasti säilyttää tällä tavalla

omenalaatikko
Kuvituskuva. Gry Thunes

Puut notkuvat nyt omenoista ja jos haluat nauttia niistä syksyn ja talven mittaan, on tärkeää, että säilytät ne oikein. Tee Itse -lehti listasi parhaat vinkit.

Pakkaa omenat laatikkoon oikein

Ihanteelliset omenalaatikot ovat niin laajoja, että omenat mahtuvat yhteen kerrokseen. Voit vaihtoehtoisesti latoa omenat päällekkäin ja käyttää kerrosten välissä voimapaperia tai sanomalehtiä. Pakkaa omenat hellävaraisesti irti toisistaan. Joidenkin mielestä omenat pitää pakata niiden kanta ylöspäin, kuten puussa. Jos asettelet omenat kyljelleen, huomaat helpommin kantaan tai napaan piiloutuneet hyönteiset.

Suojaa, viilennä ja tuuleta omenat

Omenat erittävät etyleeniä, joka edistää homehtumista ja lahoamista. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta sekä laatikon sisällä että sen ulkopuolella. Aseta laatikko sateensuojaan viileään paikkaan, esimerkiksi katetulle terassille, vajaan tai autotalliin.

Tarkista omenat säännöllisesti

Jos yhdessä omenassa on alkavaa homekasvustoa, poista omena heti muiden joukosta. Siten voit varmistaa, ettei tartunta leviä terveisiin omenoihin ja muihin laatikoihin.

Rakenna jalusta ja välty hiiriltä

Jos kotisi lähistöllä on hiiriä, omenalaatikkojen turvallisuus pitää varmistaa. Hampaanjäljen ja ulosteet pilaavat nopeasti koko omenasadon. Onneksi hiirien pääsyn omenoihin voi estää. Nosta omenalaatikko esimerkiksi leca-harkon tai betoniputken päälle olevan betonilaatan päälle. Jutun juju piilee siinä, etteivät hiiret pääse alustalle, joka on yli 15 senttiä lattian pinnan yläpuolella, sillä ne eivät osaa liikkua vaakasuunnassa pää alaspäin.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tee Itse -lehden kanssa.

Muita artikkeleita:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.