Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Näin nyhtökaura syntyi suomalaistutkijoiden käsissä

Nyhtökauraa saa nyt monista kaupoista, mutta pienten erien takia hyllyt saattavat olla usein tyhjiä.
Nyhtökauraa saa nyt monista kaupoista, mutta pienten erien takia hyllyt saattavat olla usein tyhjiä. MTV
Julkaistu 18.05.2016 07:03

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Nyhtökaura sai alkunsa, kun Maija Itkonen luki lehdestä artikkelia feikkilihasta. 

Teollinen muotoilija Maija Itkonen istui lentokoneessa matkalla New Yorkista Helsinkiin, kun hän luki artikkelin ”kananmakuisesta feikkilihasta”.

– Aloin miettiä, että tämähän on ihan älytöntä. Miksi pitää tehdä feikkilihaa, jossa on 40 ainesosan lista täynnä kemiallisia nimikkeitä. Eikö voisi lähteä siitä, että tehdään ruokaa hyvistä raaka-aineista, sellaisista, joita ihmiset haluavat syödä terveyden ja ympäristön kannalta.

Itkonen otti yhteyttä pitkäaikaiseen ystäväänsä Reetta Kivelään, jonka tieteellistä urakehitystä hän oli seurannut jo pitkään. Aluksi Kivelä suhtautui epäillen Itkosen ehdotukseen. Miksi teollinen muotoilija alkoi puhua yhtäkkiä ruoasta? Sinnikäs taivuttelu toi kuitenkin tulosta.

Idea alkoi ottaa tuulta alleen ja syntyi ajatus täydellisestä proteiinista, joka koostuisi kaurasta ja palkokasveista ja jolla olisi aminohappokoostumus, joka pystyy peittoamaan lihan.

– Tajusimme, ettemme voi lähteä siitä, että tutkimme vain omassa laboratoriossamme, vaan saman tien oli ajateltava koko kenttää. Aloimme pohtia, mistä tieto löytyy ja miten osaamista voi yhdistellä.

Itkosen mukaan nyhtökaura onkin esimerkki eri tieteenalojen törmäyttämisestä. 

"Tajusimme, että tässä oli jotain ihan uutta"

Tarvittavaa härkäpapuosaamista ja välineistöä löytyi Pekingistä Kiinasta, jonne suomalaiset tutkijat matkasivat jauhot repuissaan professori Zhong-Qing Jiangin kutsumana. 

– Sielläkin sanottiin ensin, ettei kauraa voi käyttää noin, on jo tiedossa, ettei se toimi. Mutta meillä oli käsissämme soijankäsittelylaitteisto ja kauraa, ja viikon testauksen aikana aloimme tajuta, että tässä oli jotain ihan uutta. Testit olivat todiste heille, mutta myös meille itsellemme, Itkonen kertaa.

– Helposti ajatellaan, että jos ruoka on tieteellisesti tehtyä ja mietittyä, se olisi kauhean keinotekoista. Niin ei ole. Idea on ottaa parhaat asiat ja pyrkiä pieneen käsittelyyn ja tehdä tuote olomuotoon, jossa se vastaa aidosti ihmisten tarpeeseen.

Vuosi sitten perustettu Green&Gold on edennyt nopeasti. Tutkimuspöydältä alkanut kehittely on päätynyt pisteeseen, jossa Järvenpäässä sijaitseva tehdas tuottaa nyhtökauraa satoja kiloja päivässä. Jakelusopimukset on tehty kaikkien isojen kauppojen kanssa. Itkosen mukaan tarkoituksena on moninkertaistaa tuotantovolyymi vielä tämän vuoden aikana. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaSuomalainen menestysresepti -kilpailun voiton vienyt Fallero-falafel tuo ravintolatasoisen kasvisruuan kotiin: ”Tässä kotimaisessa tuotteessa on kaikki palaset kohdallaan”Kun kaikki meni koronan takia mönkään, ravintoloitsijat Marjaana ja Katariina kehittivät potentiaalisen menestysruoan: "Luulen, että herkistyn kaupan hyllyllä"Suomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"Paavo, 26, sai neljä vuotta sitten lyömättömän idean, ja nyt hänen jauhelihakeksintönsä viedään käsistä: "Tuntuu ihan absurdilta"
ProteiiniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen