Tee kaksi pientä muutosta – voit säästää ruokalaskussa yli 1000 euroa vuodessa

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon kulutat vuositasolla rahaa esimerkisi kahviin ja sämpylöihin ostamalla ne valmiina?

Kuin huomaamatta rahaa kuluu arkena pieniin ruokaostoksiin, kuten kahvikupillisiin ja valmiiksi pakattuihin sämpylöihin. Näin paljon voisit säästää, jos panostaisit itse tehtyyn aamiaiseen.

Säästöä jopa 1000 euroa vuodessa

Makuja.fi laski, kuinka paljon rahaa säästyisi vuositasolla, jos arkiaamuna ostetun kahvikupillisen ja sämpylän sijaan kahvi keitettäisiin kotona, ja aamupalaleipien valmistukseen varattaisiin jatkossa muutama minuutti aikaa. Parhaimmillaan omien aamupalarutiinien muuttamisella voi olla suuntaa-antavien laskelmien mukaan yli tuhannen euron arvoinen vaikutus vuosittaisiin ruokamenoihin. 

Kaikki artikkeliin määritellyt hinnat ovat suuntaa-antavia, ja ne on laskettu suomalaisille tutuimpien raaka-aineiden mukaan. Kaikista arkipäiviä koskevista laskelmista on vähennetty mahdollisimman realistisen kokonaissumman tavoittamiseksi neljän viikon kesäloma sekä viikon talviloma.

Keitä aamukahvit kotona

Kahvikupillisesta joutuu usein pulittamaan vähintään kaksi euroa, jos sen ostaa kodin ulkopuolelta. Kotona keitetylle kupilliselle tavanomaista kahvia hintaa kertyy sitä vastoin vain noin 5–6 senttiä, jos yhdestä kahvipaketista keittää kahvia noin 60 kupillista.

Huima hintaero

Keittämällä yhden 1,5 desilitran kupillisen kahvia aamulla itse kotona, syntyy kustannuksia vuositasolla noin 13 euroa. Joka arkiaamu ostettu kahden euron kahvikupillinen kustantaa vuositasolla sitä vastoin peräti 470 euroa. Säästöä voi saada pelkän aamuisen kahvikupillisen muodossa aikaan vuositasolla täten helposti yli 450 euroa. 

Tee aamiaisleivät kotona

Täytetty sämpylä maksaa monessa suomalaisessa kioskissa ja kahvilassa noin 3–4 euroa. Kotona tehdyille yksittäisille leiville hintaa kertyy sitä vastoin vain muutamia kymmeniä senttejä yhtä täytettyä sämpylää tai kahta leipää kohden.

Säästöä jopa yli 720 euroa

Jos kioskista tai kahvilasta ostetun sämpylän keskimääräiseksi hinnaksi arvioidaan 3,50 euroa, tulee kodin ulkopuolelta joka aamu ostetun sämpylän tai kahden leipäpalan hinnaksi peräti 822,50 euroa vuodessa. Jos taas joka aamu käyttäisi aikaa muutaman minuutin ja rahaa 40 senttiä itsetehtyyn sämpylään tai kahteen leipään, olisi kustannus vuositasolla vain noin 94 euroa. Tällä tapaa aamiaisleipien hinnassa on helppo säästää peräti yli 720 euroa vuodessa.

Kesäuusinta: Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2015.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja