”Tärkein asia kalan kypsennyksessä” – tässä suomalaiset töppäävät!
Löytyykö lautaseltasi usein kuivaa ja mautonta kalaa? Älä luovuta, sillä kalasta saa helpolla keinolla pehmeää ja mehevää. Vältä tätä yleistä virhettä, ja nauti maukkaasta kalasta.
Kala kypsyy nopeasti, mutta liian usein kalaa kypsennetään kotikeittiöissä liikaa. Yleisin virhe kalan valmistamisessa onkin ylikypsennys. Liiallinen kypsennys tekee kalasta kuivan ja kovan, ja lisäksi mauttoman.
– Tärkein asia kalan kypsennyksessä on se, että kalaa ei tarvitse kypsyttää varmuuden vuoksi liikaa. Kala on kypsää kun se lohkeilee, valkuaisten ei tarvitse puskea ulos, kertoo ravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä.
Kypsän kalan merkki on värin muuttuminen läpikuultamattomaksi. Vaaleat kalat muuttuvat valkoisiksi, lohikalat taas vaaleanpunaisiksi. Kalan pinnalle muodostuva valkoinen massa on merkki ylikypsennyksestä.
– Pehmeät ja hajoavat kalat kannattaa hauduttaa kypsäksi voissa tai makuliemessä, Keijälä vinkkaa.
Kalan hauduttaminen on turvallinen valmistustapa säilyttää kala mehevänä. Klassinen tapa valmistaa vaaleaa kalaa on hauduttaa fileet valkoviinissä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa