Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

”Tärkein asia kalan kypsennyksessä” – tässä suomalaiset töppäävät!

Shutterstock
Julkaistu 12.02.2015 12:50
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Löytyykö lautaseltasi usein kuivaa ja mautonta kalaa? Älä luovuta, sillä kalasta saa helpolla keinolla pehmeää ja mehevää. Vältä tätä yleistä virhettä, ja nauti maukkaasta kalasta. 

Kala kypsyy nopeasti, mutta liian usein kalaa kypsennetään kotikeittiöissä liikaa. Yleisin virhe kalan valmistamisessa onkin ylikypsennys. Liiallinen kypsennys tekee kalasta kuivan ja kovan, ja lisäksi mauttoman. 

– Tärkein asia kalan kypsennyksessä on se, että kalaa ei tarvitse kypsyttää varmuuden vuoksi liikaa. Kala on kypsää kun se lohkeilee, valkuaisten ei tarvitse puskea ulos, kertoo ravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä.

Kypsän kalan merkki on värin muuttuminen läpikuultamattomaksi. Vaaleat kalat muuttuvat valkoisiksi, lohikalat taas vaaleanpunaisiksi. Kalan pinnalle muodostuva valkoinen massa on merkki ylikypsennyksestä.

– Pehmeät ja hajoavat kalat kannattaa hauduttaa kypsäksi voissa tai makuliemessä, Keijälä vinkkaa.

Kalan hauduttaminen on turvallinen valmistustapa säilyttää kala mehevänä. Klassinen tapa valmistaa vaaleaa kalaa on hauduttaa fileet valkoviinissä.

Lisää aiheesta:

Älä tee tätä virhettä paistaessasi kalaa uunissa tai pannulla: "Voit joutua pettymään"
Tiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseen
Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheen
Teetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"
Ethän unohda olennaista sääntöä? Suomalainen ruokavaikuttaja muistuttaa: Tämä on tärkein asia kalan kypsennyksessä
Jokaisen ruoanlaittajan ehdottomasti tiedettävä: Näin saat broilerista mehevää
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • 08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • Eilen14:15
    Ruoka

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"