Suomalaisilla yksi selkeä juomasuosikki Alkossa syyskuussa: "Pieni yllätys"

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti
KATSO MYÖS VIDEO: Osaatko avata viinitonkan oikein? Näin se pitäisi oikeasti tehdä!

Suomalaisten roseeviinimieltymys on tilastojen perusteella laajentunut myös syyskuukausille.

Alko julkaisi keskiviikkona syyskuun myyntilukunsa. Tiedotteesta selviää Alkon syyskuun litramyynin laskeneen edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 2,4 prosenttia. 

Alkon syyskuu 2023 vs. 2022: 
Viinien myynti laski 1,3 prosenttia, väkevien 4,6 prosenttia, panimotuotteiden 2,4 prosenttia ja alkoholittomien 8,6 prosenttia. Valkoviinien myynti nousi 2,1 prosenttia ja roseeviinien 7 prosenttia. Kuohuviinien myynti laski 1,3 prosenttia ja punaviinien 5,3 prosenttia.

Suomalaiset eivät selkeästi vielä syyskuussa olleet valmiita syksyn pimeneviin iltoihin, sillä punaviinien myynti laski reilut viisi prosenttia. Sen sijaan hieman yllättäen roseeviinien myynti nousi seitsemän prosenttia. 

– Syyskuun osalta on kyllä pieni yllätys, että punaviinien myynti laski hieman, kun roseiden puolestaan nousi. Ranskalaisten roseeviinien myynti nousi reilut 12 prosenttia verrattuna vuoden 2022 syyskuuhun, kertoo palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström tiedotteessa.

Ranskan roseet ikisuosikkeja

Lindströmin mukaan Ranska edustaa roseeviinejä klassisimmillaan. Hän suosittelee esimerkiksi testaamaan Provencen alueen roseita syksyn juuresten ja sienten makuparina. 

– Roseista suosituimpia ovat makeusasteeltaan kuivat viinit, joita meidän valikoimamme ranskalaisista roseista on 90 prosenttia.

Roseeviinien suosio on ollut jo useamman vuoden nousussa niin maailmalla kuin Suomessa. Vvuodesta 2015 roseeviinien myynti on Alkossa peräti 2,5-kertaistunut. Samalla tuotteiden määrä on moninkertaistunut.  

Katso myös video: Halpa vs. kallis: Kolmen punaviinin sokkomakutesti 

Sokkomakutestissä pääsiäisen punaviinit – testin hintavin Chianti jakoi raadin kahtia 7:49
Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin keväällä chianti-punaviinejä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.