Runsaasti D-vitamiinia ja rautaa – tämä keskikesän sieni on oikea ravintopommi

kantarelli
Kantarelleja on havaittu jo ympäri Suomea. Lehtikuva

Nyt on hyvä aika lähteä sieneen, sillä metsät ovat jo nyt täynnä kauniin keltaisia kantarelleja. Tiesitkö, että tämä helposti tunnistettava sieni on ravintoarvoltaan erinomainen. 

Sateinen alkukesä on saanut kantarellit ilmestymään metsiin ennätysaikaisin. Suomen sieniseuran Facebook-sivuilta voi lukea päivityksiä missä päin maata sieniä on jo havaittu.

Pitkä kasvukausi takaa runsaan sadon

Kantarelleja on sivujen mukaan havaittu ympäri Suomea, jopa aivan pohjoisessa saakka. 

Ainakin Salon suunnalta kantarelleja on löytynyt poikkeuksellisesti jo kesäkuun alusta. Tänä vuonna kantarellisatoa tullaan näillä näkymin saamaan runsaasti.  

Loppukuusta tulevat mahdolliset helteet saattavat pysäyttää kantarellien kasvun. Jos et ole vielä kerinnyt metsään, ei kannata huolestua, sillä pitkän kasvukauden omaavat kantarellit voivat nousta syksymmällä samoille paikoille uudelleen.

Kantarellien kasvukausi on nimittäin huomattavan pitkä ja sieniä voi löytää kesäkuusta jopa syyskuun lopulle saakka. 

Erinomaiset ravintoarvot

Kantarelli on yksi arvostetuimmista sienistämme, eikä turhaan. Näitä sieniä kannattaa lähteä poimimaan niiden hyvän maun, mutta myös erinomaisen ravintoarvon vuoksi.

Kantarellit sisältävät erittäin runsaasti D-vitamiinia ja kaliumia, mutta ovat myös hyviä raudan ja seleenin lähteitä. Sadasta grammasta kantarelleja saat lähes kaksinkertaisen määrän päivittäisestä D-vitamiinin saantisuosituksesta. Luonnossa kasvaessaan sienet imevät tehokkaasti ravintoaineita kasvualustastaan. 

Kevyttä, kuitupitoista ruokaa

Tuoreet sienet ovat erittäin kevyttä ruokaa, sillä suurin osa niiden painosta on vettä. Rasvaakin ne sisältävät vain noin 0,5 grammaa sataa grammaa kohden. Tämä vähäinen rasvamääräkin koostuu hyvistä, monityydyttymättömistä rasvahapoista. Kantarellit kuten muutkin sienet ovat myös hyviä kuidun lähteitä.

Kantarelli ei ole ainoa jo heinäkuussa kypsyvä sieni, vaan onnekkaimmat sienestäjät voivat löytää tähän aikaan vuodesta myös herkkutatteja ja voitatteja.

Lähteet: Arctic-flavours, Suomen sieniseura

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja