Raaka-aine, joka löytyy lähes jokaisesta suomalaiskodista jouluna: Voiko kinkkua edes muuten syödä?
Sinappi kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen joulupöytään – ilman sinappia joulupöydän kuningas, joulukinkku jää vaisuksi makuelämykseksi.
Gastronomien seuran puheenjohtaja Kim Palhus kertoi keskiviikkona MTV:n Huomenta Suomessa, millainen on hyvä sinappi.
– Se on toisaalta myös makuasia. Yleensä hyvässä sinapissa on hieman makeutta ja väkevyyttä, vähän happoa ja tietysti sinapin oma aromi. Ei liikaa peittäviä mausteita, Palhus listaa.
Joulusinappi ei saa Palhusin mielestä jyrätä väkevyydellään kaikkia joulupöydän makuja alleen. Miksi sinappi sitten on tärkeä raaka-aine kinkun kaverina?
– Idea on se, että kun kinkku on hyvin miedon makuinen, niin sinapilla tuodaan ryhtiä lisää. Muuten kinkussa maistuu vain porsaanliha ja suola. Se oikea harmonia täytyy löytää itse, haluaako makeaa vai väkevää.
Kun sinappia valmistaa kotona itse, tärkeimmät raaka-aineet ovat vesi, sinappijauhe, suola ja sokeri. Näiden lisäksi sinappia voi maustaa eri tavoin, esimerkiksi konjakilla.
Mistä sinappi on alun perin löytänyt tiensä Suomeen? Paljonko sinappia myydään jouluna? Katso videolta sinappifaktat ja -vinkit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka