Raaka-aine, joka löytyy lähes jokaisesta suomalaiskodista jouluna: Voiko kinkkua edes muuten syödä?

Näin teet kunnon sinapin 7:51 Näin teet kunnon sinapin

Sinappi kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen joulupöytään – ilman sinappia joulupöydän kuningas, joulukinkku jää vaisuksi makuelämykseksi.

Gastronomien seuran puheenjohtaja Kim Palhus kertoi keskiviikkona MTV:n Huomenta Suomessa, millainen on hyvä sinappi.

– Se on toisaalta myös makuasia. Yleensä hyvässä sinapissa on hieman makeutta ja väkevyyttä, vähän happoa ja tietysti sinapin oma aromi. Ei liikaa peittäviä mausteita, Palhus listaa. 

Joulusinappi ei saa Palhusin mielestä jyrätä väkevyydellään kaikkia joulupöydän makuja alleen. Miksi sinappi sitten on tärkeä raaka-aine kinkun kaverina?

– Idea on se, että kun kinkku on hyvin miedon makuinen, niin sinapilla tuodaan ryhtiä lisää. Muuten kinkussa maistuu vain porsaanliha ja suola. Se oikea harmonia täytyy löytää itse, haluaako makeaa vai väkevää.

Kun sinappia valmistaa kotona itse, tärkeimmät raaka-aineet ovat vesi, sinappijauhe, suola ja sokeri. Näiden lisäksi sinappia voi maustaa eri tavoin, esimerkiksi konjakilla. 

Mistä sinappi on alun perin löytänyt tiensä Suomeen? Paljonko sinappia myydään jouluna? Katso videolta sinappifaktat ja -vinkit. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.