Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Porsaanliha aliarvostettua Suomessa: ”Osittain syystä, osittain ei”

Porsasta valmistetaan suomalaisissa kotitalouksissa yhä vähemmän.
Porsasta valmistetaan suomalaisissa kotitalouksissa yhä vähemmän. Shutterstock
Julkaistu 26.10.2015 09:10
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Porsaanlihan kulutus on Suomessa laskussa. Kokki Harri Syrjänen kertoo oman näkemyksensä sianlihan nykytilasta maassamme.

Vuonna 2014 sianlihaa tuotettiin Suomessa 186,2 miljoonaa kiloa, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli reilusti yli 200 miljoonaa kiloa. Naudan ja broilerin tuotanto on sen sijaan kasvattanut osuuttaan.

Kokki Harri Syrjänen pohti Ruoka, Viini ja Hyvä elämä -messuilla sianlihan tuotantoon ja kulutukseen liittyviä ongelmia maassamme.

Huomio vain tuottavuudessa

Pääsyy vähäiseen kulutukseen löytyy Syrjäsen mukaan pääasiassa tuotannosta. Suomessa tuotetaan pääasiassa vain yhtä sikalajia. Kyseinen laji on kahden lajin risteytys, jonka tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman nopeasti kasvavia yksilöitä.

– Toinen laji maistuu ihan ok:lle ja toinen kasvaa nopeasti. Tämän vuoksi lajit on risteytetty, koska ollaan kiinnostuneita vain tuottavuudesta.

– Sikafarmarit ovat ennen kaikkea kiinnostuneita tuottajahinnoista, eivätkä lainkaan siltä miltä liha maistuu, Syrjänen toteaa.

Hänen mukaansa ratkaisu saattaisi löytyä erikoistumisesta esimerkiksi rotusikoihin. Yksi vaihtoehto olisi myös kasvatusmetodien vaihtaminen.

Suomi ei kykene kilpailuun

Syrjänen mainitsee toiseksi mystiseksi asiaksi sianlihan tuotannossa ulkomaille suuntautuvan porsaanlihakaupan vähyyden. Hän mainitsee esimerkiksi Tanskan, joka vie ulkomaille kaksi kertaa enemmän porsaanlihaa kuin Suomessa edes kulutetaan.

– Suomi ei kykene viemään sianlihaa ulkomaille, vaikka kaikki tietävät Suomen elintarvikelainsäädännön olevan tarkkaa ja ruoan puhdasta.

Tanskalainen porsas ei ole niin puhdasta kuin Suomessa, mutta silti emme kykene viemään lihaa ulkomaille, Syrjänen ihmettelee.

– Porsaanliha on Suomessa aliarvostettua, osittain syystä osittain ei, Syrjänen kiteyttää. 

Lisää aiheesta:

Tyhjensikö hamstraus hyllyt? "Puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua" Naudan jauheliha katoaa kaupoista – kulutus yllätti koko alanKalle kertoo todellisen syyn kauppojen jauhelihapulaan: "Suoraan sanottuna paskaa"Rakkaat eläimet, joita syömme on kirja jokaiselle, joka harkitsee lihansyönnin lopettamistaTiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"Vähemmän lihaa
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä