Porsaanliha aliarvostettua Suomessa: ”Osittain syystä, osittain ei”

possu
Porsasta valmistetaan suomalaisissa kotitalouksissa yhä vähemmän. Shutterstock

Porsaanlihan kulutus on Suomessa laskussa. Kokki Harri Syrjänen kertoo oman näkemyksensä sianlihan nykytilasta maassamme.

Vuonna 2014 sianlihaa tuotettiin Suomessa 186,2 miljoonaa kiloa, kun vielä vuonna 2000 vastaava luku oli reilusti yli 200 miljoonaa kiloa. Naudan ja broilerin tuotanto on sen sijaan kasvattanut osuuttaan.

Kokki Harri Syrjänen pohti Ruoka, Viini ja Hyvä elämä -messuilla sianlihan tuotantoon ja kulutukseen liittyviä ongelmia maassamme.

Huomio vain tuottavuudessa

Pääsyy vähäiseen kulutukseen löytyy Syrjäsen mukaan pääasiassa tuotannosta. Suomessa tuotetaan pääasiassa vain yhtä sikalajia. Kyseinen laji on kahden lajin risteytys, jonka tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman nopeasti kasvavia yksilöitä.

– Toinen laji maistuu ihan ok:lle ja toinen kasvaa nopeasti. Tämän vuoksi lajit on risteytetty, koska ollaan kiinnostuneita vain tuottavuudesta.

– Sikafarmarit ovat ennen kaikkea kiinnostuneita tuottajahinnoista, eivätkä lainkaan siltä miltä liha maistuu, Syrjänen toteaa.

Hänen mukaansa ratkaisu saattaisi löytyä erikoistumisesta esimerkiksi rotusikoihin. Yksi vaihtoehto olisi myös kasvatusmetodien vaihtaminen.

Suomi ei kykene kilpailuun

Syrjänen mainitsee toiseksi mystiseksi asiaksi sianlihan tuotannossa ulkomaille suuntautuvan porsaanlihakaupan vähyyden. Hän mainitsee esimerkiksi Tanskan, joka vie ulkomaille kaksi kertaa enemmän porsaanlihaa kuin Suomessa edes kulutetaan.

– Suomi ei kykene viemään sianlihaa ulkomaille, vaikka kaikki tietävät Suomen elintarvikelainsäädännön olevan tarkkaa ja ruoan puhdasta.

Tanskalainen porsas ei ole niin puhdasta kuin Suomessa, mutta silti emme kykene viemään lihaa ulkomaille, Syrjänen ihmettelee.

– Porsaanliha on Suomessa aliarvostettua, osittain syystä osittain ei, Syrjänen kiteyttää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!