Pirkka-banaaneihin toivottu muutos: "Saamme säännöllisin väliajoin kuluttajapalautetta siitä"

Katsojien toivejakso: Testissä kaupan banaanit – suuret makuerot yllättivät raadin 6:32 Katsojien toivejakso: Testissä kaupan banaanit – suuret makuerot yllättivät raadin
KATSO MYÖS: Chiquitaa vai Pirkkaa? Testissä kauppojen banaanit – suuret makuerot yllättivät Halpa vs. kallis -raadin.

Banaanien tarralappuihin tulee nyt muutos, kertoo K-ryhmä.

Pirkka-banaanien kuoret voi jatkossa lajitella täysin biojätteeksi, sillä niihin lätkäistyt tarrat on vaihdettu kompostoituviin versioihin. Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa lajittelua entisestään: banaanin tarraa ei tarvitse enää irrottaa ennen kuin kuoren nakkaa biojätteeseen. 

– Saamme säännöllisin väliajoin kuluttajapalautetta siitä, miten ärsyttävää on poistaa tarra hedelmästä ennen kuorien laittamista kompostiin. Haluamme helpottaa kuluttajien arkea ja kannustaa kierrättämään, kertoo osto- ja myyntipäällikkö Nanette Karttunen Keskolta tiedotteessa.

Karttunen muistuttaa, että vaikka tarra banaaninkuoressa saattaa tuntua pieneltä asialta, sen vaikutus kertautuu. Banaani on Suomen suosituin hedelmä ja keskiverto suomalainen syö banaania lähes 20 kiloa vuosittain.

Tarrojen materiaalilta vaaditaan paljon, sillä banaanit pakataan kuumassa ja kosteassa olosuhteessa. 

Miksi tarroja laitetaan hedelmiin?

Miksi banaaneihin ja muihin hedelmiin sitten on ylipäätään pakko lätkäistä tarroja? Karttusen mukaan hedelmille on määritelty tarkat laatuvaatimukset muun muassa koon, värityksen ja sokeripitoisuuden osalta. Tarra lisätään, jotta hedelmät ovat tunnistettavissa myös kaupassa, missä ne myydään usein isoista keoista ilman tukkulaatikkoa 

– Tarra ja sen liima ovat molemmat elintarvikekelpoisia.

Tällä hetkellä alle puolet tukkulaatikon hedelmistä tarroitetaan, jotta asiakas voi halutessaan valita myös tarrattomia hedelmiä. 

Elintarvikepakkauksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota

Sekä kauppaketjut että elintarvikevalmistajat ovat viime vuosien aikana kiinnittäneet entistä enemmän huomioita tuotteiden kierrättävyyteen. Pakkauksista on muun muassa vähennetty rutkasti muovia. 

Esimerkiksi Lidlissä korvattiin vuonna 2022 paistopistepussit uusilla, ekologisemmilla versioilla. Pusseja ryhdyttiin valmistamaan entistä ohuemmasta paperista ja neitseellisestä muovista valmistettu "ikkuna" korvattiin ohuemmalla ja pienemmällä kierrätysmuovilla. 

S-ryhmässä kertakäyttöisiä pakkauksia on pyritty korvaamaan esimerkiksi kierrätettävillä puupohjaisilla kertakäyttöisillä annospakkauksilla tai uudelleenkäytettävillä pakkauksilla. 

K-ryhmän tavoitteena puolestaan on, että vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki kaupan omien tuotemerkkin pakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä.

Lähde: K-ryhmä, S-ryhmä 
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!