Näitä juomia suomalaiset tuovat ulkomailta – suosikkijuoman myynti kaksinkertaistunut

tax free
Suurin osa suomalaisten juomista vahvoista oluista tuodaan matkustajatuontina. Lehtikuva

Suomalaiset tuovat rajan takaa eniten vahvaa olutta, mutta lonkeroiden suosio on vahvassa kasvussa.

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussan mukaan suomalaisen juomakulttuurin ongelmana on ollut valtavasti kasvava rajakauppa.

Juomien rahtaamisen suosion takana on korkea alkoholiverotus, mutta osa tuonnista on Ussan mukaan johtunut suomalaisen lainsäädännön asettamista myyntirajoituksista.

Kun vahvojen oluiden ja etyylipohjaisen lonkeron saatavuus on rajoitettu Alkoon, niitä on tuotu runsaasti etenkin Virosta.

Lonkeron matkustajatuonti on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2001 long drink -juomia tuotiin 6,1 miljoonaa litraa. Viime vuonna lonkeron matkustajatuonti oli 11,4 miljoonaa litraa.

TIESITKÖ? Kaupoissa saa toistaiseksi myydä vain käymisteitse valmistettuja, korkeintaan 4,7 prosenttisia alkoholijuomia.

Jos hallituksen esitys alkoholilain muutoksesta menee eduskunnassa läpi, enintään 5,5 prosenttisten etyylipohjaisten juomien, kuten lonkeroiden myynti sallitaan tulevaisuudessa myös päivittäistavarakaupoissa.

Eniten matkustajatuontina tuodaan vahvaa olutta. Viime vuonna matkustajat toivat mukanaan 31,1 miljoonaa litraa olutta.

Vuonna 2014 peräti 65 prosenttia vahvasta oluesta tuotiin matkustajatuontina, 19 prosenttia nautittiin ravintoloissa ja 16 prosenttia hankittiin Alkosta.

Samana vuonna etyylipohjaisista lonkeroista 46 prosenttia tuotiin matkustajatuontina, 23 prosenttia hankittiin Alkosta ja 31 prosenttia nautittiin ravintoloissa.

Kaiken kaikkiaan alkoholia tuotiin viime vuonna matkustajamyyntinä 72 miljoonaa litraa. Ussan mukaan tuodun alkoholin määrä vastaa noin 180 Alkon myymälän myyntiä.

Oluen, siiderin ja long drink -juomien matkustajatuonnin osuus 2005 (miljoonaa litraa)

Juoma

Kotimaan-myynti

Matkustaja-tuontiKokonais-kulutusMatkustajatuonnin osuus kokonaiskulutuksesta
Olut414,731,1445,77 prosenttia
Siideri34,68,543,120 prosenttia
Long drink40,911,452,322 prosenttia
Vahva olut18,534,853,365 prosenttia
Vahva (etyyli) long drink12,911,424,347 prosenttia

 Tilastojen lähteet: Panimoliitto, Valvira, THL

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.