Näitä juomia suomalaiset tuovat ulkomailta – suosikkijuoman myynti kaksinkertaistunut
Suomalaiset tuovat rajan takaa eniten vahvaa olutta, mutta lonkeroiden suosio on vahvassa kasvussa.
Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussan mukaan suomalaisen juomakulttuurin ongelmana on ollut valtavasti kasvava rajakauppa.
Juomien rahtaamisen suosion takana on korkea alkoholiverotus, mutta osa tuonnista on Ussan mukaan johtunut suomalaisen lainsäädännön asettamista myyntirajoituksista.
Kun vahvojen oluiden ja etyylipohjaisen lonkeron saatavuus on rajoitettu Alkoon, niitä on tuotu runsaasti etenkin Virosta.
Lonkeron matkustajatuonti on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2001 long drink -juomia tuotiin 6,1 miljoonaa litraa. Viime vuonna lonkeron matkustajatuonti oli 11,4 miljoonaa litraa.
TIESITKÖ? Kaupoissa saa toistaiseksi myydä vain käymisteitse valmistettuja, korkeintaan 4,7 prosenttisia alkoholijuomia.
Jos hallituksen esitys alkoholilain muutoksesta menee eduskunnassa läpi, enintään 5,5 prosenttisten etyylipohjaisten juomien, kuten lonkeroiden myynti sallitaan tulevaisuudessa myös päivittäistavarakaupoissa.
Eniten matkustajatuontina tuodaan vahvaa olutta. Viime vuonna matkustajat toivat mukanaan 31,1 miljoonaa litraa olutta.
Vuonna 2014 peräti 65 prosenttia vahvasta oluesta tuotiin matkustajatuontina, 19 prosenttia nautittiin ravintoloissa ja 16 prosenttia hankittiin Alkosta.
Samana vuonna etyylipohjaisista lonkeroista 46 prosenttia tuotiin matkustajatuontina, 23 prosenttia hankittiin Alkosta ja 31 prosenttia nautittiin ravintoloissa.
Kaiken kaikkiaan alkoholia tuotiin viime vuonna matkustajamyyntinä 72 miljoonaa litraa. Ussan mukaan tuodun alkoholin määrä vastaa noin 180 Alkon myymälän myyntiä.
Oluen, siiderin ja long drink -juomien matkustajatuonnin osuus 2005 (miljoonaa litraa)
Juoma | Kotimaan-myynti | Matkustaja-tuonti | Kokonais-kulutus | Matkustajatuonnin osuus kokonaiskulutuksesta |
Olut | 414,7 | 31,1 | 445,7 | 7 prosenttia |
Siideri | 34,6 | 8,5 | 43,1 | 20 prosenttia |
Long drink | 40,9 | 11,4 | 52,3 | 22 prosenttia |
Vahva olut | 18,5 | 34,8 | 53,3 | 65 prosenttia |
Vahva (etyyli) long drink | 12,9 | 11,4 | 24,3 | 47 prosenttia |
Tilastojen lähteet: Panimoliitto, Valvira, THL
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut