Mainos

Legendaarinen pastilli täyttää 90 vuotta – muistatko hauskat mainokset vuosien takaa?

Suomalaisten suosikkipastilli Sisu täyttää tänä vuonna jo 90 vuotta. Pastilli on monelle tuttu, mutta tiesitkö, että tuote on alunperin turkulaisen kemistin käsialaa? 

Arabikumista valmistetun Sisu-pastillin kehitteli aikoinaan Sereksen tehtaan kemisti Johan Ponkamo. Aikakauden tunnelmiin sopinut nimivalinta ja pastillin salmiakkinen maku nostivat tuotteen nopeasti suomalaisten suosioon. 

Aivan ainutlaatuisen Sisu-pastillista tekee se, että Sisun logo on pysynyt samanlaisena aina vuodesta 1928 nykypäivään saakka. Sisun pakkauksen ja logon kehitti aikoinaan Turun Kivipainossa työskennellyt 25-vuotias taiteilija Arnold Tilgmann, eikä tarvetta logon vaihdokselle ole ollut. 

Hyvin pian myyntiin tulon jälkeen pastillista tuli suomalaisten suursuosikki, jota suositeltiin erityisesti laulajille, puhujille ja tupakoitsijoille raikastamaan hengitystä ja kirkastamaan ääntä.

Sokeri-Sisusta luovuttiin 20 vuotta sitten

Vaikka sota katkaisi pastillien valmistuksen muutamaksi vuodeksi 1940-luvulla, suosioon se ei vaikuttanut – päinvastoin. Sodan jälkeen pastilleja olisi ostettu enemmän kuin Turun keskustassa sijainneessa tehtaassa pystyttiin valmistamaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

”Moni asia olisi jäänyt tekemättä ilman Sisua.” ”Sisulla siitä selviää.” Legendaarisen pitkäikäisestä Sisusta tekevät myös ainutlaatuiset mainokset, joissa pastilleja mainostettiin muun muassa sisäisenä kaulahuivina ja suomalaisten sitkeyden lähteenä.

Elinkeinoelämän keskusarkisto on koonnut Youtubeen yhteen Sisu-pastillin mainoksia vuosilta 1976– 1981. Muistatko nämä mainokset omasta lapsuudestasi tai nuoruudestasi? 


Vuonna 1998 pastillin täyttäessä 70 vuotta, juhlavuoden mainoksessa nähtiin vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, jonka valloittama Etelämantereen huippu sai nimekseen Mount Sisu. 

Juhlavuonna saatiin kuulla myös järkyttäviä uutisia, kun vuonna 1998 alkuperäisen sokeri-Sisun valmistus päätettiin lopettaa. Sisu-pastilleja on tällä hetkellä myynnissä 11 erilaista versiota. 

Lähteet: Cloetta, Sisulla

Entä muistatko vielä tämän hauskan Pommac-juomaa mainostavan mainoksen? Iloinen mainos nostaa taatusti hymyn katojan huulille. 


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja