KUVAT: Näin uskomattomissa oloissa herkkusienet kasvavat Suomessa

kuva 1 (2)
Herkkusienet tupsahtelevat vähitellen pintaan kasvualustallaan, kun kasvuolosuhteet on hiottu tarkkaan.

Suomen Kiukaisissa sijaitseva Mykora Oy viljelee hurjan määrän herkkusieniä vuosittain. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisissa oloissa tuttu herkkusieni kasvaa?

Herkkusieni on suomalaisten kenties parhaiten tuntema sieni, mutta harva tietää, että suuri osa suomalaisissa ruokakaupoissa myydyistä herkkusienistä viljellään Suomessa. Mykora Oy:n Managing Director Hannu Pitkänen kertoo, että Suomessa kasvatetaan suuria määriä kotimaisia herkkusieniä.

– Kasvatamme sieniä vuosittain vähän alle kaksi miljoonaa kiloa. Päätuotteemme ovat valkoinen herkkusieni ja ruskeat herkkusienet, Pitkänen kertoo.

Sienet kasvavat massiivisissa tunneleissa

Agaricus-suvun ruokasienet eli valkoiset herkkusienet, ruskeat herkkusienet ja ruskeista herkkusienistä kasvavat portobellot kasvatetaan perinteisesti olkialustoilla. Mykora Oy:n tehtaalle kuljetetaan sienten viljelyä varten liki 3,5 miljoonaa kiloa olkea vuodessa.

– Meillä on täällä 16 huonetta, joissa on yhteensä 528 neliötä hyllypinta-alaa, Pitkänen kertoo.

Sienet saavat alkunsa ohranjyvän sisälle asetetusta pienestä palasta rihmastoa. Jyvät kylvetään useiden viljelyskasvien tavoin olkialustoihin.

14 päivää kestävän kompostoinnin päätteeksi alustat siirretään pastörointitunneleiden kautta idätystunneleihin, joissa sienet alkavat kasvaa. Kasvualustaa on tehtaalla useassa kerroksessa ja yksi neliö sienten kasvualustaa painaa peräti 90 kiloa. Massiivisissa puitteissa sienet alkavat vähitellen kasvaa.

– Noin seitsemässäkymmenessä päivässä ollaan siinä vaiheessa, että sieniä alkaa tulemaan, Pitkänen kertoo.

Tarkkaa käsityötä

Sienet kolhiintuvat erityisen helposti ja tästä syystä ne on tärkeää poimia käsin. Kaikki sienet poimitaan Mykora Oy:n tehtaalla käsityönä. Parhaan mahdollisen laadun takaamiseksi sienet poimitaan suoraan rasioihin tai laatikoihin, joissa ne saapuvat esimerkiksi ruokakauppoihin.

– Meillä on täällä parhaimmillaan vuosittain 120 työntekijää, kun kesätyöntekijätkin lasketaan mukaan, Pitkänen kertoo.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!