Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

KUVAT: Näin uskomattomissa oloissa herkkusienet kasvavat Suomessa

Herkkusienet tupsahtelevat vähitellen pintaan kasvualustallaan, kun kasvuolosuhteet on hiottu tarkkaan.
Herkkusienet tupsahtelevat vähitellen pintaan kasvualustallaan, kun kasvuolosuhteet on hiottu tarkkaan.
Julkaistu 14.11.2014 12:46

MTV LIFESTYLE

Suomen Kiukaisissa sijaitseva Mykora Oy viljelee hurjan määrän herkkusieniä vuosittain. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, millaisissa oloissa tuttu herkkusieni kasvaa?

Herkkusieni on suomalaisten kenties parhaiten tuntema sieni, mutta harva tietää, että suuri osa suomalaisissa ruokakaupoissa myydyistä herkkusienistä viljellään Suomessa. Mykora Oy:n Managing Director Hannu Pitkänen kertoo, että Suomessa kasvatetaan suuria määriä kotimaisia herkkusieniä.

– Kasvatamme sieniä vuosittain vähän alle kaksi miljoonaa kiloa. Päätuotteemme ovat valkoinen herkkusieni ja ruskeat herkkusienet, Pitkänen kertoo.

Sienet kasvavat massiivisissa tunneleissakuva 2 (2)

Agaricus-suvun ruokasienet eli valkoiset herkkusienet, ruskeat herkkusienet ja ruskeista herkkusienistä kasvavat portobellot kasvatetaan perinteisesti olkialustoilla. Mykora Oy:n tehtaalle kuljetetaan sienten viljelyä varten liki 3,5 miljoonaa kiloa olkea vuodessa.

– Meillä on täällä 16 huonetta, joissa on yhteensä 528 neliötä hyllypinta-alaa, Pitkänen kertoo.

Sienet saavat alkunsa ohranjyvän sisälle asetetusta pienestä palasta rihmastoa. Jyvät kylvetään useiden viljelyskasvien tavoin olkialustoihin.

14 päivää kestävän kompostoinnin päätteeksi alustat siirretään pastörointitunneleiden kautta idätystunneleihin, joissa sienet alkavat kasvaa. Kasvualustaa on tehtaalla useassa kerroksessa ja yksi neliö sienten kasvualustaa painaa peräti 90 kiloa. Massiivisissa puitteissa sienet alkavat vähitellen kasvaa.

– Noin seitsemässäkymmenessä päivässä ollaan siinä vaiheessa, että sieniä alkaa tulemaan, Pitkänen kertoo.

Tarkkaa käsityötä

Sienet kolhiintuvat erityisen helposti ja tästä syystä ne on tärkeää poimia käsin. Kaikki sienet poimitaan Mykora Oy:n tehtaalla käsityönä. Parhaan mahdollisen laadun takaamiseksi sienet poimitaan suoraan rasioihin tai laatikoihin, joissa ne saapuvat esimerkiksi ruokakauppoihin.

– Meillä on täällä parhaimmillaan vuosittain 120 työntekijää, kun kesätyöntekijätkin lasketaan mukaan, Pitkänen kertoo.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Paikoin runsas saalis, paikoin ihan tyhjää – sienisadossa on nyt paljon vaihtelua Yllättävää! Suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"Katjan unelma omasta ravintolasta vaihtui laboratorioksi omassa kodissa – pyörittää nyt yhden naisen sienibisnestä: "En olisi muutama vuosi sitten uskonut"Helsingissä ihailtiin jalkapallon kokoisia jättikuukusia: "Se on valtava sieni kaiken kaikkiaan – jättiläinen jättiläisten joukossa"Maailman toiseksi kalleimman sienen sato räjähti käsiin Suomessa: Outi keräsi yhdellä reissulla 64 matsutakea – kilohinta Japanissa jopa 4 000 euroaSieniä voi kasvattaa kahvinporoissa tai puupölkyssä – sienten kotiviljely lisääntyy
SienetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sienet
  • 14.9.20:00
    Huomenta Suomi

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • 7.9.08:33
    Ruoka

    Älä juo alkoholia, jos syöt tätä sientä – seuraukset voivat olla rajut

  • 4.9.05:47
    Metsät

    Paikoin runsas saalis, paikoin ihan tyhjää – sienisadossa on nyt paljon vaihtelua

  • 31.8.09:44
    Testit

    Tunnistatko nämä sienet? Testaa tietämyksesi sienitestissä

  • 26.8.14:02
    Ruoka

    Moni ei ole edes maistanut syksyn superherkkua – terveellistä ja edullista!