"Könttäpunnitseminen" kaupan hedelmävaa'alla jakaa mielipiteet – saako näin tehdä?

hedelmävaaka kurkku kurkut hevi hevi-osasto
Saako kaupan hedelmävaa'alla punnita samanaikaisesti vaikka kymmenen kurkkua ja lätkäistä yhteisen hintalapun yhteen kurkkuun? Shutterstock/Kauppapuutarhaliitto

Hedelmien ja vihannesten oikeaoppinen punnitseminen ja laputtaminen ruokakaupassa jakaa mielipiteet. Kysyimme suomalaiskaupoilta, onko punnitsemiseen olemassa sääntöjä.

Lukijamme kuuli juhannusta edeltävällä viikolla mielenkiintoisen väittelyn ruokakaupassa kahden iäkkäämmän rouvan välillä. Naishenkilöt kiistelivät sanallisesti siitä, että jos ottaa useamman vihanneksen, esimerkiksi kaksi kurkkua, niin voiko ne punnita samanaikaisesti vaa’alla.

– Toinen oli ehdottomasti sitä mieltä, ettei näin voi tehdä. Eli voiko siis punnita vaikka 10 kurkkua ja ottaa vain yhden hintalapun, vai pitääkö kaikki punnita erikseen?

Monta kurkkua vaa'alle yhdellä hintatarralla?

Selvitimme asiaa suomalaisilta kauppaketjuilta. Keskolla ei ole asiaan liittyen olemassa linjausta tai ohjeistusta ketjun kaupoille. Ketjun hevi- ja kassa-asiantuntijat kuitenkin nostavat esiin pari huomiota.

– Käytännössä hyvä ohjenuora on, että sen määrän yhtä hedelmää tai vihannesta, mitä tavalliseen hevipussiin mahtuu, voi punnita ilman pussia samaan tarraan, Keskolta kerrotaan.

Tätä suurempaa määrää ei Keskon mukaan kannatakaan kerralla punnita, sillä hevi-osastojen vaa’at eivät ole kovin suuria, ja niille mahtuu siten vain rajattu määrä tuotteita

S-ryhmän marketkaupan ryhmäpäällikkö Satu Nissi-Rantakömin mukaan kaikki samanlaiset ja samanhintaiset tuotteet voi punnita kerralla ja laittaa samaan pussiin.

–  Jos haluaa välttää muovipusseja, niin tarraetiketin voi laittaa myös suoraan hedelmän kuoreen.

Käytännössä molemmissa kauppaketjuissa on siis sallittua se, että punnitsee kerralla vaikkapa useamman kurkun ja laittaa hintalapun vain yhteen tuotteista. Keskolta kuitenkin muistutetaan, että käytännöt voivat myös vaihdella kaupoittain.

– Jos asia pohdituttaa, voi suositeltua toimintatapaa tiedustella omasta kaupasta.

Katso myös: Näin saat hedelmäpussin helposti auki. Juttu jatkuu videon alla.

Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki 1:28
Näin kaupan hedelmäpussi aukeaa helposti!

Samassa pussissa monta eri kasvista ja hintalappua?

Välillä kaupan hevi-osastolta tulee ostettua monia eri vihanneksia ja hedelmiä. Niitä varten ei kuitenkaan raaskisi käyttää kymmentä hedelmäpussia. 

Voiko samaan pikkupussiin kerätä useita eri kasviksia ja laittaa niiden hintalaput kiinni samaan pussiin? Keskon mukaan pussin käyttö on asiakkaan oma valinta.

– Osa haluaakin säästää kertakäyttöpussien määrässä ja yhdistää eri tuotteet yhteen pussiin ja liimata pussiin useita tarroja – tätä ei ole kielletty, Keskolta kerrotaan.

Muista mainita kassalla

Sujuvan kassapalvelun ja -kokemuksen kannalta olisi kuitenkin hienoa, jos asiakas muistaisi tuoda kassalla esille, mikäli pussissa on useampia tarroja.

– Näin se ei epähuomiossa mene kassatyöntekijältä ohi.

Myös S-ryhmän mukaan pussiin voi laittaa eri tuotteita, kunhan punniksee ne erikseen ja laittaa kaikista tuotteista lapun pussin kylkeen. Ketjusta suositellaan myös kertomaan asiasta ystävällisesti kassalla.

– Mikäli pakkaa tuotteita samaan pussiin, on kuitenkin hyvä huomioida, että eri hedelmiä ja vihanneksia ei ainakaan kovin pitkää aikaa kannata säilyttää samassa pussissa. Erilaiset hedelmät kypsyvät eri tahtiin ja osa ylikypsyy herkästi, S-ryhmän Satu Nissi-Rantakömi muistuttaa.

Mietityttääkö sinua joku asia ruokauppoihin, ruokaan tai ruoanlaittoon liittyen? Lähetä kysymyksesi sähköpostilla petra.tuominen(at)mtv.fi. Selvitämme vastauksen!

Katso myös: Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan – lopputulos yllätti

Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan – lopputulos yllätti 2:07
Oletko testannut suosittua sitruunakikkaa?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!