Kaikki ruokatrendit saapuvat Suomeen samasta suunnasta, paljastaa Fazer-johtaja – tulevaisuuden pihvi saatetaan tehdä hiilidioksidista

Nämä ovat tulevat ruokatrendit 3:51 Nämä ovat tulevat ruokatrendit
Katso video: Nämä ovat tulevaisuuden ruokatrendit.

Fazerin konsernijohtaja kertoo, miltä näyttää ruoan tulevaisuus Suomessa.

Jos kaipaa juhannusjuhliin jotain uutta, voi aina aloittaa pöytäkattauksesta. Mikään ei ole samaan aikaan niin perinteistä ja muotiherkkää kuin ruoka.

Mitkä ruokatrendit puhuttavat juuri nyt, mistä ne tulevat ja miltä ruoan tulevaisuus näyttää? Tästä MTV Uutiset kysyi Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthumilta.

– Se on erittäin mielenkiintoinen kysymys, miten ruokatrendit muodostuvat, Vitzthum sanoo.

Hän paljastaa yllätyksen: Ruokatrendit rantautuvat Suomeen aina samasta suunnasta.

– Ne tulevat aina lännestä. Riippumatta siitä, onko se esimerkiksi japanilaista ruokaa. Trendit tulevat Japanista Kaliforniaan, New Yorkiin ja sitten Eurooppaan, kertoo Vitzthum.

Kun suklaa loppuu maailmasta

Yksi suuri tekijä ruoantuotannossa on ilmastonmuutoksen eteneminen. Joistakin tuotteista saatetaan joutua luopumaan kokonaan.

Tähän ruokayhtiöt varautuvat jo nyt.

– Pitää miettiä, miltä tulevaisuus näyttää. Onko meillä enää kaakaoviljelmiä 50 vuoden kuluttua missään maailmassa?.

Tällä hetkellä kaikki kaakaoviljelmät ovat päiväntasaajan korkeudella ja ilmastonmuutos etenee nopeasti.

– On muita paljon helpompia kasveja. Olemme laboratoriossa kehittäneet suklaankaltaisen tuotteen mallastetusta viljasta, joka on ollut meillä koemyynnissä. 

Juhannuspihvi hiilidioksidista?

Entä miltä näyttäisi pöytäkattaus juhannuksena vaikka 10 vuoden päästä? Juhannusjuomiin ja herkkuihin tuskin on tulossa suurta mullistusta, suurempi muutos kohdistuu lihansyöntiin, Vitzthum ennustaa.

– Kyllä juhannuksena syödään silloinkin vielä grilliruokaa, Vitzthum lupaa.

Lihasta tulee kuitenkin nykyistä harvemmille tarjolla oleva tuote, vaikka ruokaperinteistä pyritään pitämään kiinni. 

– Uskon, että kaiken kaikkiaan tulee olemaan enemmän kasvispohjaista ruokaa, vähemmän lihaa, hän sanoo

– Lihasta varmaan tulee eksklusiivisempi tuote. 

Lihan korvikkeiden kehitystyö tulee jatkumaan. Vizthum nostaa esiin vaihtoehtoiset proteiininlähteet, joita Fazerkin on mukana kehittämässä.

– Fazer on muun muassa suurin yksityisomistaja esimerkiksi Solar foods -nimisessä projektissa, jossa hiilidioksidista tehdään proteiinia. Tämä on esimerkki kokeilusta, joka on saanut jo hyväksynnän esimerkiksi Singaporen valtiolta. Idea on siinä, että aurinkovoiman avulla tuotetaan bioreaktorissa proteiinia ja raaka-aineena on hiilidioksidi eli ilma, kertoo Christoph Vitzthum. 

MTV Uutiset kysyi Christoph Vitzthumin omia ruokavinkkejä juhannukseen. Hänen suosikkiligrillattavansa on brasilialainen naudanliha picanha.

Näin siitä valmistetaan pihvi:

1. Naudanpihvin pintaan ripotellaan paljon suolaa

2. Käristetään molemman puolet

3. Laitetaan epäsuoran lämmön päälle niin, että sisälämpötila nousee 58 asteeseen – "ei vähempää, ei enempää!"

Valmis.  

– Ei tarvitse edes pippuria. Täydellistä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.