Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juha Itkonen muistelee kebab-kokemustaan 1990-luvun Hämeenlinnassa: "Myyjät esittivät aina saman kysymyksen"

Lehtikuva
Julkaistu 27.07.2017 17:30

MTV LIFESTYLE

MTV3-kanavalla keskiviikkona esitetyssä Makumuistoja-ohjelman toisessa jaksossa vieraili muun muassa kirjailija Juha Itkonen. Itkoselle erityisen rakas ruokamuisto lapsuudesta on ensimmäisten kebab-ravintoloiden saapuminen Hämeenlinnaan.

Kirjailija Juha Itkosella on mukavia ruokamuistoja lapsuutensa kotikaupungista Hämeenlinnasta. Itkonen kertoi MTV3:n Ruokamuistoja-ohjelmassa yhdestä erityisen tärkeästä muistosta: kebabravintoloiden saapumisesta Hämeenlinnaan. 

Juha Itkonen on kirjoittanut suomalaiseen, syksyllä julkaistavaan Ruoka-Kalevala -kirjaan ruokanovellin kebabista.

– Minulla on emotionaalinen side kebab-ruokaan. Muistot lähtevät sieltä 1990-luvun alusta, kun olin 15-16-vuotias. Muistan hyvin, kun kebab tuli Hämeenlinnaan. Sehän oli suorastaan eksoottinen tuulahdus. Etnisten ravintoloiden tarjonta ei ollut kovin suuri Hämeenlinnassa 1980-luvulla, Itkonen kertoi ohjelmassa.

Itkonen muistelee lämmöllä erityisesti Keskustalossa sijainnutta Topkapi-ravintolaa.

Kebab rantautui Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Suomen kebabravintoloissa myytävä liha on turkkilaistyylistä döner kebabia, joka valmistetaan naudanlihasta. Suomessa kebabvarras on lähes aina tietyllä tavalla valmistettua, tiivistä, maustettua jauhelihaa, mutta Keski-Euroopassa varras on tehty kokonaisista lihanpaloista.


– Mentiin usein kaveriporukalla ja myyjät esittivät aina saman kysymyksen jokaiselle meistä: mieto vai tulinen? Tämä jäi mieleen.

Kirjailija muistelee olleensa sen verran "nössö", että valitsi ensimmäisellä kerralla miedon kebabin. Myöhemmin mies uskaltautui kuitenkin kokeilemaan myös tulisempaa versiota, joka paljastui maultaan paremmaksi. 

"Päivässä menee 6-7 isoa kebabrullaa"

Makumuistoja-ohjelmassa vierailtiin kebabtarinoinnin lopuksi myös Eerikin pippuri -ravintolassa Helsingissä. Juontajat Jenni Kokander ja Kari Lumikero pääsivät kokeilemaan kebablihan leikkaamista yhdessä Juha Itkosen ja ravintoloitsija Ahmet Celimsizin kanssa. 

Celimsiz kertoo, että Turkissa kebabliha leikataan perinteisesti veitsellä, mutta Suomessa käytössä on lihaleikkuri, jolla saa tasalaatuisemman leikkaustuloksen. 

– Päivässä menee 6-7 isoa kebabrullaa. Ne painavat 30 kiloa kappaleelta, Celimsiz kertoo kebabin menekistä. 

Suomessa kebabannokset ovat Celimsizin mukaan huomattavasti isompia kuin Turkissa. Suomalaiset pitävät isoista annoksista. 

Makumuistoja-ohjelma MTV3-kanavalla keskiviikkoisin kello 20.00.

Lisää aiheesta:

"Raastepöydästä voipi aloittaa" – ysärihitti tekee paluun Rosso-ravintoloihinSuomeen Argentiinasta muuttanut Erika avasi Helsinkiin ennennäkemättömän tehtaan – ruokakaupatkin kiinnostuivat ainutlaatuisesta juustoleivästä: "Helppo ruoka tykätä"MTV testasi Suomen parhaaksi väitetyn kebabin: "Parasta lihaa, jota olen koskaan syönyt"Paikalliset ja turistit hehkuttavat – kasvissyöjäkin sortui: Täältä saa ilmeisesti Suomen parasta kebabia!Maailman kuuluisin lihamestari paljastaa MTV:lle: Tässä on täydellisen pihvin salaisuus Huippukokkien parhaimmat jouluruokamuistot: "Se käänsi jopa hieman selkääni kinkulle!"
LihaRavintolatRetroMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos