MTV3-kanavalla keskiviikkona esitetyssä Makumuistoja-ohjelman toisessa jaksossa vieraili muun muassa kirjailija Juha Itkonen. Itkoselle erityisen rakas ruokamuisto lapsuudesta on ensimmäisten kebab-ravintoloiden saapuminen Hämeenlinnaan.
Kirjailija Juha Itkosella on mukavia ruokamuistoja lapsuutensa kotikaupungista Hämeenlinnasta. Itkonen kertoi MTV3:n Ruokamuistoja-ohjelmassa yhdestä erityisen tärkeästä muistosta: kebabravintoloiden saapumisesta Hämeenlinnaan.
Juha Itkonen on kirjoittanut suomalaiseen, syksyllä julkaistavaan Ruoka-Kalevala -kirjaan ruokanovellin kebabista.
– Minulla on emotionaalinen side kebab-ruokaan. Muistot lähtevät sieltä 1990-luvun alusta, kun olin 15-16-vuotias. Muistan hyvin, kun kebab tuli Hämeenlinnaan. Sehän oli suorastaan eksoottinen tuulahdus. Etnisten ravintoloiden tarjonta ei ollut kovin suuri Hämeenlinnassa 1980-luvulla, Itkonen kertoi ohjelmassa.
Itkonen muistelee lämmöllä erityisesti Keskustalossa sijainnutta Topkapi-ravintolaa.
Kebab rantautui Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Suomen kebabravintoloissa myytävä liha on turkkilaistyylistä döner kebabia, joka valmistetaan naudanlihasta. Suomessa kebabvarras on lähes aina tietyllä tavalla valmistettua, tiivistä, maustettua jauhelihaa, mutta Keski-Euroopassa varras on tehty kokonaisista lihanpaloista.
