Humalluttaa ennätysnopeasti – tiesitkö näitä faktoja kuohuviinistä?

Skumppaa (3)

Tiesitkö, että tunne siitä, että kuohuviini humalluttaa nopeasti, pitää paikkansa myös tieteen näkökulmasta? Lue mielenkiintoiset faktat kuohuviinistä!

Siman ohella kuohuviini on vapun klassikkojuoma ja perinteisesti toukokuun ensimmäisenä poksautellaankin kuohuviinipullojen korkkeja urakalla. Tiesitkö näitä faktoja kuohuviinistä?

TIESITKÖ? Samppanjaksi kutsutaan kuohuviiniä, joka tuotetaan Champagnen maakunnassa Ranskassa.

Aromit piilevät kuplissa

Samppanjan maun salaisuus piilee sen kuplissa, jotka kuljettavat aromit maistettaessa nenään asti. Myös tutkimuksissa on todettu, että nimenomaan kuplat ovat samppanjan omintakeisen maun salaisuus, eikä siksi ole yhdentekevää, juodaanko kuohujuoma väljähtyneenä.

Suojele kuplia

Kuplat ovat kuohoviinin sydän, ja jos niistä haluaa vielä kaatamisvaiheen jälkeen säilyttää juomassa mahdollisimman suuren osan, kannattaa kuohuviinilasia pitää kenossa kaatovaiheessa. Jos samppanjaa kaataa lasiin suoraan, katoaa suurempi osa hiilihapoista taivaan tuuliin, kuin kallellaan olevaan lasiin kaadettaessa.

Petollinen juoma

Jos joku on petollista juomaa, niin kuohuviini – ja tämä on todettu myös tieteellisessä tutkimuksessa. Surreyn yliopistossa vuonna 2001 tehdyn tutkimuksen mukaan kuohuviini humalluttaa erityisen nopeasti sen kuplien vuoksi.

Varo korkkia

Samppanjapullon korkki on välillä vaikea saada auki, eikä ihme, sillä se saattaa ampaista pullosta ulos parhaimmillaan jopa 97 kilometrin tuntivauhtia. Parhaimmillaan liki sadan kilometrin tuntivauhdilla pullosta ampaisevan korkin kanssa kannattaa olla hyvin varovainen, ja kannattaa aina pitää huoli siitä, ettei pullo ole suunnattu kohti ihmisiä.

Kapean lasin tarkoitus

Kautta aikain kuohuviiniä on nautiskeltu huilunmuotoisista laseista, eikä syyttä. Reimsin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kuohuviinistä haihtuvia kaasuja havaittiin kaikkein eniten nimenomaan huilunmuotoisen lasin suulla. Tämä voi selittää sen, miksi kuohuviinin uskotaan olevan parhaimmillaan kapeasta lasista nautittuna.

Lähde: Livescience

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.