Haluatko litteän vatsan? Lopeta heti näiden ruokien syöminen

Curry
Mausteinen ruoka voi aiheuttaa ikävää turvotusta. Shutterstock

Tietyt ruoat lisäävät kehon turvotusta. Jos haaveissasi siintää rantakunto litteän vatsan kera, jätä nämä ruoat pois ruokavaliostasi.

Vaikka söisit kuinka terveellisesti, voi riesanasi silti olla ärsyttävä vatsanseudun turvotus. Turvotusta voivat aiheuttaa esimerkiksi tietyt vihannekset tai kuitupitoiset pavut.

Kaksi Britannian johtavaa ravitsemusasiantuntijaa listasi ruokia, joita kannattaa välttää, mikäli haaveena on litteä vatsa.

1. Erilaiset kaalit

Tämä ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä. Jos haluat välttää turvotusta, välttele liiallista parsakaalin, kukkakaalin ja ylipäätään kaalin syömistä. Kaalit eivät pilkkoudu hyvin ruoansulatuksessa kaikilla ihmisillä, mikä aiheuttaa turvotusta.

2. Linssit, pavut ja juurekset

Vaikka linssit, pavut ja juurekset ovatkin pääosin terveellisiä, muistuttaa ravitsemusterapeutti Cassanda Barns niiden turvotusta aiheuttavista vaikutuksita.

– Vaikka ne ovat terveellisiä ja niissä on vain vähän rasvaa, kokeile kuitenkin sen sijaan muita vihanneksia kuten lehtisalaattia ja tomaattia, jotka eivät aiheuta turvotusta.

Linssien turvotusta aiheuttavaa vaikutusta voi hieman hillitä liottamalla niitä kunnolla esimerkiksi kylmään veteen sekoitetussa sitruunamehussa tai viinietikassa yön yli.

3. Kivelliset hedelmät

Kivelliset hedelmät, kuten luumut, sisältävät orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat toki hyödyksi ruoansulatuksellemme, mutta voivat myös alkaa käymään joidenkin ihmisten ruoansulatuksessa. Tämä aiheuttaa ilmavaivoja ja turvotusta.

4. Mausteinen ruoka

Vaikka mausteisella onkin sanottu olevan rasvanpolttoa tehostava vaikutus, sen liiallista syöntiä kannattaa kuitenkin välttää. Jotkut mausteiset ruoat voivat myös aloittaa käymisprosessin ruoansulatuksessa aiheuttaen näin turvotusta.

5. Purukumi

Purkka voi pitää suusi kiireisenä ja ehkäistä napostelua, mutta sitä jauhaessasi nielet samaan aikaan ilmaa, mikä aiheuttaa puolestaan turvotusta. Purukumi voi myös yllättäen stimuloida kehosi ruoansulatusentsyymejä ja aktivoida ruokahalusi.

6. Suola

Liiallinen suola ruokavaliossa varastoi vettä kehoon ja aiheuttaa paitsi verenpaineen nousua myös esimerkiksi turvotusta.

7. Dieettilimut

Makeutusaineilla makeutetut virvoitusjuomat voivat olla vähäkalorisia, mutta niiden sisältämät hiilihapot aiheuttavat myös ilman muodostumista vatsaan. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat vaihtamaan limut veteen, jonka sekaan on laitettu esimerkiksi sitruunaa, limeä tai kurkkua.

8. Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoisia makeutusaineita käytetään elintarviketeollisuudessa muussakin kuin virvoitusjuomissa. Vältä tällaisia turvotusta aiheuttavia ruokia.

9. Maitotuotteet

Maitotuotteet eivät sovi kaikille. Joidenkin ihmisten ruoansulatus ei pysty pilkkomaan maitotuotteiden sisältämää laktoosia. Seuraa omaa kehoasi: jos olosi tuntuu turvonneelta maitotuotteiden nauttimisen jälkeen, olisi ehkä syytä vältellä niitä.

10. Jalostetut hiilihydraatit

Elintarviketeollisuuden jalostamat hiilihydraattipitoiset tuotteet, kuten keksit ja pastat, omaavat korkeamman glykeemisen indeksin. Tämä tarkoittaa sitä, että ne pilkkoutuvat kehossa nopeammin sokeriksi, mikä taas aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja. Useimmiten nämä tuotteet sisältävät myös vehnää.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja