0:31

Grillilihan himo iski suomalaisiin, mutta saako parvekkeella grillata? Muista ainakin tämä: Yksi grillaustapa on ehdottomasti kielletty

Tänä keväänä suomalaiset viettävät poikkeusolojen vuoksi kotona aikaa ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Poikkeuksellinen tilanne on aikaistanut monella myös grillikauden aloittamista. Nyt onkin aika kerrata grillaamisen perussäännöt, erityisesti jos asut taloyhtiössä.

Videolla: Muistatko vielä tämän legendaarisen grillilihamainoksen? 

Kun kevät alkaa aikaisin, myös grillauskausi alkaa aikaisin. Useimmat suomalaiset grillaavat aikaisin keväästä myöhäiseen syksyyn, joka kymmenes grillaa ympäri vuoden. Tiedot selviävät HK:n kansallisesta grillaustutkimuksesta vuodelta 2018.

Tänä keväänä tilanne on poikkeuksellinen normaaliin verrattuna. 

– Tänä keväänä grillauskauden aikaiseen aloittamiseen vaikuttaa kauniin sään lisäksi se, että kotona vietetään nyt poikkeuksellisen paljon aikaa ja monet haluavat päästä laittamaan ruokaa ulos pois keittiöstä. Grillaaminen on myös hauskaa ja rentouttavaa ajanvietettä koko perheelle. Siksi nyt on juuri oikea aika julistaa grillauskausi avatuksi, HKScanin markkinointi- ja tuotekehitysjohtaja Anne Terimo totesi huhtikuun alussa.

Grillaussääntöjen kertaus: Saako parvekkeella grillata?

Grilliherkkujen himo saattaa iskeä, vaikka omaa pihaa ja grilliä ei löytyisikään. Miten siis tulee toimia, jos asuu esimerkiksi kerrostalossa ja tekee mieli grillata?

Parvekkeella grillaamista ei ole erikseen kielletty laissa. Taloyhtiö voi kuitenkin päättää järjestyssäännöistä, joissa parvekkeella grillaaminen kielletään. Täyskiellolla ei usein päästä parhaaseen lopputulokseen, joten asiaan liittyvä ohjeistus taloyhtiössä on tärkeää. Ohjeistusta on syytä noudattaa, jotta grillin sijaan ei tule kuumentaneeksi naapureiden tunteita.

Sijoita sähkögrilli suojaiselle ja tasaiselle alustalle siten, ettei se pääse kaatumaan. Varmista, että alusta on palamaton eikä ympärillä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Älä jätä grilliä hetkeksikään valvomatta! Pidä lapset loitolla grillistä, vahtivuoroa ei tule jättää lapselle.

Lähde: Isännöiniverkko

Parvekkeelle sopivin grilli on sähkögrilli, joka on paloturvallisempi, kuin esimerkiksi kaasu- tai hiiligrilli. Sähkögrillit ovat usein myös kooltaan pienempiä ja siksi mainioita pienellekin parvekkeelle. Parvekegrillaukseen kannattaa valita nopeasti kypsyviä grillattavia, jolloin minimoidaan myös mahdolliset käry- ja savuhaitat naapureille.

Isännöintiverkko muistuttaa, että kokonaan kielletty parvekegrilli on kertakäyttögrilli. Se lasketaa avotuleksi ja avotulen teko parvekkeella on pelastuslain mukaan ehdottomasti kiellettyä! Pihallakin huolimattomasti käytettynä kertakäyttögrilli sytyttää helposti tulipaloja ja on monen roskispalon aiheuttaja. Palaneet hiilet saa heittää roskikseen vasta parin päivän päästä.

Lähteet: HK, Isännöintiverkko


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja