Ällistyttävää – tiedätkö, mitä tapahtuu, kun limutölkkiä napauttaa? Toimii oikeasti!

Olet ehkä joskus nähnyt jonkun napauttavan sormella virvoitusjuomatölkin kantta ennen tölkin avaamista ja miettinyt, mistä on kyse. Nyt tämän erikoisen niksin toimivuus on testattu.

Internetissä kiertäneen niksin mukaan virvoitusjuomatölkin naputtaminen ennen avaamista estää juoman kuohumisen tölkistä. Ravistettu tölkkikään ei napauttamisen jälkeen niksin mukaan kuohu.

Internetsivusto UniLad päätti testata, onko kyseessä pelkkä urbaani legenda vai toimiiko napauttamisniksi todella. Videolla kaksi tyttöä ravistelee kokistölkkejä ennen niiden avaamista. Toinen tytöistä tekee napauttamisniksin ja tulokset ovat ällistyttävät:

Miten niksi sitten toimii? Ennen tölkin avaamista mikroskooppiset kaasukuplat kiinnittyvät sen seinämiin. Kun tölkki avataan, kuplien koko laajenee ja ne irtoavat tölkistä samalla nousten tölkin pintaan. Jos tölkkiä napauttaa ennen sen avaamista, osa kuplista saattaa irrota seinämistä jo tässä vaiheessa ja nousta nesteen pintaan. Tällöin juoma ei avatessa kuohu yhtä paljon yli.

Lähde: Unilad, Cosmopolitan

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!