6 ruokaa, joiden alkuperä yllättää: American pie onkin valetta!

omenapiirakka
Shutterstock

Moni tietää hampurilaisen olevan lähtöisin Saksasta ja, ettei pizza oikeasti ole kotoisin Italiasta. On kuitenkin muitakin ruokia, joiden alkuperä voi yllättää!

Tiesitkö, etteivät kiinalaisten ruokien yhteydessä saatavat onnenkeksit olekaan kiinalaisia?

1. Onnenkeksit eivät ole Kiinasta

Onnenkeksien alkuperää tutkinut japanilaisopiskelija Yasuko Nakamachi  kertoi New York Times -lehdelle vuonna 2008, että keksit ovat todellisuudessa vanha japanilaiskeksintö. Nakamachi tutustui erääseen tehtaaseen Kiotossa, jossa oli tehty onnenkeksejä jo kolmen sukupolven ajan. Tehtaan omistaja oli kertonut, että paperille kirjoitettujen ennusteiden piilottaminen leipomuksiin ja karkkeihin oli jo vuosikymmeniä vanha japanilainen tapa.

Myös ABC News raportoi vuonna 2008, ettei Kiinassa edes tarjoilla onnenkeksejä. The Fortune Cookie Chronicles -kirjan kirjoittanut Jenny Lee paljasti vieneensä kiinalaisille onnenkeksejä, mutta nämä olivat hyvin hämmentyneinä eivätkä tienneet, mitä ne olivat.

2. Ketsuppi-sana tulee Kiinasta

Ketchup-sana tarkoitti alunperin kalakastiketta kiinaksi erään alueen murteella yli 500 vuotta sitten. Nykyään sanaa ei enää ole olemassa, mutta 'tchup' tarkoittaa edelleen kastiketta useilla kiinalaismurteilla. Alunperin ketsuppi ei sisältänytkään tomaattia, vaan anjovista. Oli amerikkalaiskeksintö lisätä kastikkeeseen tomaatteja.

3. Churrot eivät ole Meksikosta

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, ovatko churrot peräisin espanjalaisilta paimenilta, portugalilaisilta merimiehiltä vai kenties kiinalaisilta, mutta ainakaan churrot eivät ole meksikolaisten keksintöä. 

Joidenkin teorioiden mukaan espanjalaispaimenet kehittivät herkun huomattuaan, että niitä oli helppo tehdä paistinpannuilla nuotion yllä. Nimi 'churro' tuli tämän teorian mukaan siitä, että erään lammasrodun nimi oli 'churra'.

Toisen teorian mukaan portugalilaismerimiehet löysivät vastaavat herkut Kiinasta ja veivät mukanaan maahansa. Sitten espanjalaiset bongasivat churrot Portugalista ja tekivät niistä omiaan. Kuka ikinä churrot keksikään, vasta konkistadorien mukana ne saapuivat Latinalaiseen Amerikkaan.

KATSO RESEPTI: Leivontanurkka: Churrot

4. Omenapiirakka ei ole amerikkalaiskeksintö

Omenapiirakka ei yllättäen olekaan peräisin Yhdysvalloista, vaikka sillä onkin suuri rooli American Pie -leffassa. Lisäksi sanonta "as American as apple pie" on harhaanjohtava. Britit olivat nimittäin ensimmäisinä kehittämässä tätä omenaista herkkua. Ensimmäisen kerran omenapiirakka mainittiin brittirunoilija Robert Greenen kirjoittamassa runossa vuonna 1589.

5. Croissantit eivät ole Ranskasta

Nimestään huolimatta croissantit eivät olekaan ranskalaista perua. Itse asiassa näitä aamiaisherkkuja tehtiin ensimmäisen kerran 1600-luvulla Itävallassa. 1700-luvulla Wienistä kotoisin oleva kuningatar Marie-Antoinette esitteli croissantit Ranskalle. 1900-luvun ranskalaisleipurit kehittelivät croissantit sellaisiksi kuin ne ovat tänä päivänä.

6. Spagetti ja lihapullat eivät ole italialainen ruoka

Vaikka suuri lautasellinen spagettia ja lihapullia kuulostaa kovin italialaiselta, ei tällainen ateria ole italialaisille lainkaan tuttu. Italialaisetkin toki syövät lihapullia, mutta eivät jenkkityyliin jättisuurina spagetin kera. Italiassa korkeintaan golfpallon kokoiset lihapullat ovat itse itsessään ateria tai sitten ne syödään keitoissa.

Jättimäiset lihapullat ovatkin täysin amerikkalainen keksintö, tosin italialaisten siirtolaisten innoittamana.

KATSO RESEPTI:  Lihapullia ja spagettia

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.