Mainos

Zlatan-elämäkerta jättimenestys Ruotsissa. Sähkökirja teki läpimurron

Ruotsalaisen jalkapalloilijan Zlatan Ibrahimovicin elämäkerrasta on tullut nopeasti Ruotsin kirjallisuuden suurimpia kaupalllisia menestyksiä kautta aikojen. Kirjaa on myyty ja lainattu runsaasti myös sähköisenä versiona - osittain yllättävinkin seurauksin.

Esimerkiksi Tukholman kaupunginkirjastossa on lainattavissa satoja tuhansia niteitä, mutta ruotsalaisen jalkapalloiijan Zlatan Ibrahimovicin tuoreesta elämäkerrasta ei ole jälkeäkään. Painettua kirjaa jonottaa parhaillaan 150 ihmistä.

Zlatan-kirjaa on jo nyt myyty ennätykselliset puoli miljoonaa kappaletta. Jalkapallodemonin syvähaastatteluihin perustuvasta teoksesta on myös sähköinen versio, jonka pystyy tilaamaan ilmaiseksi kirjastojen kautta. Mutta kirjastot joutuvat maksamaan kustantajalle jokaisesta lainakerrasta noin kaksi ja puoli euroa.

-Monien kirjastojen määrärahat loppuivat, koska kiinnostus oli niin valtava. Sähköisen version lainaaminen levisi kuin kulkutauti. Samalla Zlatan-teoksesta tuli sähköisen kirjan läpimurto, Zlatan-kirjailija David Lagerkrantz kertoo.

E-kirjat ovat vaikeasti ennakoitava lisämeno, joka pakotti loppuvuodesta jotkut kirjastot jopa keskeyttämään Zlatan-kirjan sähköisen lainaamisen.

-Se on valitettavaa, sillä tämä on hieno mahdollisuus. Haluamme kasvattaa kirjojen lainaamista tällä tavalla, sanoo kirjastonhoitaja Mikael Petrén Tukholman kaupunginkirjastosta.

-On mahtavaa löytää uusia sukupolvia. Kirjastot riemuitsevat asiakkaista, joita ei ole ennen näkynyt: aivan uutta nuorisoa, joka tilaa sähköisiä kirjoja. Se on hienoa, David Lagerkrantz iloitsee.

Sähköisiä kirjoja on ruotsiksi edelleen varsin vähän - noin 5 000 titteliä, ja kasvu on ollut yllättävän hidasta. Kirjastonhoitaja Mikael Petrénin mukaan kyse on julkaisijoiden kustannuslaskelmista. Sähköisen kirjan valmistaminen maksaa noin 4 000 kruunua (430 euroa). On pakko arvioida, kuinka monta kertaa sellainen menee kaupaksi.

Zlatan-kirja ilmestyy suomeksi loppukeväästä.

Katso lisää tänään Kymmenen uutisista ja huomenna klo 7.17 ja 8.17 Huomenta Suomesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.