MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 25.4.2023

Venäjä yrittää rekrytoida miehiä palvelukseen machoiluvideolla: "Ole mies" 0:44
Venäjä yrittää rekrytoida miehiä palvelukseen machoiluvideolla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 25. huhtikuuta 2023. 


  • Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Ukrainassa
  • Maahanmuuttovirasto: Sotaa pakenee Suomeen tänä vuonna 20 000–30 000 ukrainalaista
  • Ukraina ja Yhdysvallat kertovat Pentagon-vuodon sisältävän virheellistä tietoa, Venäjän kiistää osallisuutensa vuotoon
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.57: ISW: Putinin armeijassa meneillään "pakko-eläköitymisaalto"

Venäläiset sotabloggaajat ovat kirjoittaneet muutoksista Venäjän sotilasjohdossa.

Institute of Study Of War (ISW) kertoo merkittäväksi luonnehtimastaan sotabloggaajasta, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti viime torstaina uusista muutoksista armeijan johdossa.

Putinin kerrotaan erottaneen virallisesti Venäjän itäisen sotilaspiirin komentajana toimineen kenraalieversti Rustav Muradovin.

Bloggaajan arvion mukaan Muradovin potkut johtuivat luultavasti Vuledarin katastrofaalisesta hyökkäyksestä, josta aiheutui Venäjälle miehistö- ja kalustotappioita.

Putinin allekirjoittamalla asetuksella Ukrainassa joukkoja vuosi sitten komentanyt kenraali Aleksandr Dvornikov määrättiin eläkkeelle.

Bloggaajan mukaan Putin pakotti myös Venäjän läntisen sotilaspiirin entisen komentajan, kenraalieversti Alexander Zhuravliovin eläkkeelle yhdessä muiden nimeämättömien komentajian joukossa.

Sotabloggaajan mukaan Kreml luottaa nyt Venäjän maahanlaskujoukkojen komentajan, kenraalieversti Mihail Teplinskyn kykyihin saada tuloksia aikaan.

17.06: Zelenskyi Kupianskin iskusta: "Terroristivaltio tekee kaikkensa tuhotakseen Ukrainan täysin"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää, että Venäjä tekee kaikkensa tuhotakseen Ukrainan täysin. 

Zelenskyi kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Venäjä oli tehnyt ohjusiskun Kupianskin kaupunkiin. Museoon osuneessa iskussa menehtyi yksi henkilö ja kymmenen ihmistä loukkaantui.

– Terroristivaltio tekee kaikkensa tuhotakseen Ukrainan täysin, Zelenskyi toteaa tviitissään.

Zelenskyi toteaa, että Venäjä on tuotava oikeuden eteen teoistaan.

14:49 Norja kouluttaa Ukrainan armeijan henkilöstöä

Ukrainan armeijan henkilöstöä harjoittelee Norjassa neljän viikon ajan lääkintää, tarkka-ampumista ja johtamistaitoja. Sadan henkilön ryhmä saapui Norjaan eilen ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Norjassa koulutetaan Ukrainan armeijan henkilöstöä. Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

10.45: Sotatarvikkeita kuljetetaan Iranista Venäjälle

Wall Street Journalin saamien dokumenttien ja viranomaislähteiden mukaan venäläiset laivat kuljettavat Kaspianmerellä sotatarvikkeita Iranista.

Kuuden kuukauden sisällä rahtilaivat ovat kuljettaneet yli 300 000 tykistöammusta ja miljoona ammusta Iranista Venäjälle. 

10.41: Venäjä iski ohjuksella museoon – yksi kuollut

Yksi ihminen on kuollut ja ainakin kymmenen ihmistä haavoittunut Venäjän ohjusiskussa Kupianskin keskustassa Harkovan alueella tänä aamuna. Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

Loukkaantuneista kolme vietiin sairaalaan ja loput saivat apua paikan päällä.

Ohjus osui paikalliseen museoon. Kuollut henkilö oli museon työntekijä, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyi.

5.43: Zelenskyi tapasi Kallaksen kanssa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi maanantaina Viron pääministerin Kaja Kallaksen Ukrainassa Zhytomyrin alueella.

Kallas on todennut vierailullaan, että rauha Euroopassa vaatii sitä, että Ukraina on Natossa ja EU:ssa. 

– Viro uskoo Ukrainaan ja Ukrainan voittoon. Olemme edelleen sitoutuneita auttamaan Ukrainaa voittamaan tämän sodan.

Vierailun aika Zelenskyi myönsä Kallakselle Ruhtinas Jaroslavin Viisaan ritarikunnan (2. luokka) kunniamerkin Ukrainan puolesta. 

Maanantai:

23.18: USA:n YK-suurlähettiläs vetosi suoraan Lavroviin amerikkalaistoimittajan vapauttamiseksi

Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield on vedonnut tänään suoraan turvallisuusneuvoston kokousta johtaneeseen Venäjän ulkoministeriin Sergei Lavroviin, jotta Venäjä vapauttaisi vangitun amerikkalaistoimittajan Evan Gershkovichin sekä neljä vuotta vangittuna olleen entisen merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin.

– Vetoan teihin nyt suoraan, antakaa Paulin ja Evanin palata kotiin ja lopettakaa tämä barbaarinen peli kerta kaikkiaan. Ihmisten käyttäminen pelinappuloina on osoitus strategisesta heikkoudesta, Thomas-Greenfield sanoi.

– Näin ei vastuullinen maa toimi. Venäjän pelatessa poliittisia pelejä, oikeat ihmiset kärsivät, suurlähettiläs jatkoi.

Wall Street Journal -lehden palveluksessa oleva Gershkovich vangittiin viime kuussa vakoilusta epäiltynä. Whelan puolestaan sai 16 vuoden tuomion vakoilusta vuonna 2018.

19.45: EU pohtii, miten pitää Ukrainalle tehty miljoona-ammuslupaus

Ukrainan tukeminen yksi Luxemburgissa järjestetyn EU-maiden ulkoministerikokouksen tärkeimpiä aiheita, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola Seitsemän uutisissa.

Kokouksessa keskusteltiin erityisesti siitä, miten EU saisi toteutettua lupaamansa miljoonan ammuksen toimituksen Ukrainalle ja kasvatettua EU:n omaa ammus- ja asetuotantoa nopeasti.

Piuhola kertoo, että ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi ja Ruotsi ajavat linjaa, jossa tavoitteita ei sidottaisi eurooppalaiseen tuotantoon tai varastoihin, vaan ammuksia voitaisiin hankkia EU:n ulkopuolelta, kuten esimerkiksi Serbiasta.

Kirjeenvaihtaja: EU pohtii, miten pitää Ukrainalle tehty miljoona-ammuslupaus 2:31

Näin MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja kommentoi EU:n vääntöä Ukrainalle toimitettavista ammuksista.

19.33: Lavrov johti YK:n turvallisuusneuvoston kokousta:  Pääsihteeri alkoi arvostella suorin sanoin

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on arvostellut tänään suorin sanoin Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa aiheuttamaa tuhoa YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jota johti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Guterres muistutti, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vastoin kansainvälistä oikeutta ja aiheuttaa valtavaa kärsimystä Ukrainan kansalle. Turvallisuusneuvoston istunnon aiheena oli Venäjän toiveesta "tehokas monenkeskisyys".

– Suurvaltojen väliset jännitteet ovat historiallisen korkealla. Samoin on noussut konfliktien uhka, johtuivatpa ne sitten epäonnesta tai huolimattomuudesta, jatkoi Lavrovin vieressä istunut Guterres.

Venäjä on pitänyt hallussaan turvallisuusneuvoston vaihtuvaa puheenjohtajuutta huhtikuun alusta lähtien. Venäjän mukaan nyt on aika haastaa "yksinapainen maailmanjärjestys", johon siirryttiin kylmän sodan jälkeen.

Euroopan unionin YK-suurlähettilään Olof Skoogin mukaan Venäjän toimet neuvostossa ovat kyynistä kasvojenpesua.

– Järjestämällä tällaisen keskustelutilaisuuden Venäjä yrittää esittää itsensä YK:n peruskirjan ja moninapaisuuden puolustajana. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta, Skoog jyrisee.

Lisää maanantain tapahtumista pääset lukemaan tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat