Zelenskyi julkaisi yhteiskuvan Sanna Marinin kanssa: "Suomen sotilaallinen apu on meille erittäin arvokasta – kiitos tuesta"

Pääministeri Sanna Marin tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin Ukrainassa – näin hyvissä tunnelmissa tapaaminen sujui 1:05
Pääministeri Sanna Marin tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin Ukrainassa – näin hyvissä tunnelmissa tapaaminen sujui

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee Ukrainassa, vahvistaa valtioneuvoston kanslia Twitterissä. Vierailun yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin. Myös Marinin esikunnasta vahvistettiin vierailu STT:lle.

Pääministeri Marin on vierailunsa aikana tavannut myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, joka julkaisi tapaamisesta kuvia Instagramissa.

Pääministerin esikunnasta sanottiin STT:lle, että Marinilla ei ole mahdollisuutta antaa haastattelua vierailuun liittyen.

Tavattuaan Marinin Zelenskyi kiitti Facebook-päivityksessään Suomea sotilaallisesta avusta Ukrainalle.

– Suomen sotilaallinen apu on meille erittäin arvokasta. Aseet, pakotepolitiikka ja kumppaneidemme yhtenäisyys Ukrainan EU-jäsenyyskysymyksessä voivat antaa voimaa maamme puolustukseen. Kiitos Suomen pääministerille vierailusta ja tuesta, Zelenskyi kirjoitti ukrainaksi päivitykseensä.

Zelenskyi ja Marin tapasivat Kiovassa 0:32
Katso kuvat: Ukrainan presidentti tapasi Sanna Marinin Kiovassa. Kuvat: zelenskyi_official @Instagram.

Marinin vierailusta kertoivat ensin ukrainalaismediat ja viranomaiset muun muassa Facebookissa. Irpinin kaupunginhallinto julkaisi Facebookissa kuvan, jossa Marin esiintyy. 

Kaupunginvaltuuston päivityksen mukaan Marin olisi vieraillut kaupungissa tutustumassa Venäjän joukkojen hyökkäyksen aikaansaamiin tuhoihin.

– Oli äärimmäisen vaikeaa katsoa kaikkea sitä, mitä Venäjä on tehnyt näille kaupungeille. Monet ihmiset ovat kuolleet. Vapautensa ja koko Euroopan puolesta taistelevien ukrainalaisten sankarillinen henki on ihailtavaa, Marin sanoi Ukrainan presidentin kanslian mukaan.

Ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan Marin olisi vieraillut myös Butshassa, jossa venäläisjoukkojen tekemät tuhot ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Lehden mukaan Marin olisi keskustellut tapaamisen aikana myös muun muassa Irpinin jälleenrakentamisesta.

Marin tapasi vierailunsa aikana myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin. 

Pääministeri Shmyhal twiittasi tapaamisesta Marinin kanssa.

Shmyhal kirjoittaa twiitissään, että "Suomi tulee auttamaan Ukrainaa jälleenrakentamisessa sekä koulutusuudistuksessa. Sovittu Ukrainan jälleenrakentamisesta tapaamisessa pääministeri Sanna Marinin kanssa Kiovassa. Kiitollisena Ukrainalle jaetusta tuesta sen matkalla EU:hun." 

Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen. 

Useita johtajia vieraillut Ukrainassa

Monia länsimaisia johtajia on vieraillut Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuussa.

Ukrainassa ovat käyneet muiden muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin, Britannian pääministeri Boris Johnson, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock sekä Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit.

Pääministeri Marin on aiemminkin osoittanut tukensa Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Huhtikuun alussa hän kertoi Twitterissä olevansa järkyttynyt ”julmista ja raakalaismaisista teoista”, jotka paljastuivat venäläisjoukkojen vetäydyttyä Butshan alueelta Kiovan ulkopuolella.

Marin vaati, että sotarikokset tutkitaan ja niihin syyllistyneet saatetaan vastuuseen.

– Emme sulje silmiämme, emme vaikene, emme unohda, Marin twiittasi tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat