Zaporizhzhjan ydinvoimala on pysäytetty kokonaan

Zaporizhzjan ydinvoimala pysäytetty Ukrainassa – asiantuntija kertoo, liittyykö tilanteeseen riskejä 4:29
Zaporizhzjan ydinvoimala pysäytetty Ukrainassa – asiantuntija kertoo, liittyykö tilanteeseen riskejä

Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa on pysäytetty kokonaan, sanoo voimalan käytöstä vastaava Energoatom-yhtiö viestipalvelu Telegramissa.

Energoatom ilmoitti kytkeneensä voimalan kuudennen yksikön irti sähköverkosta ja valmistelevansa sen jäähdyttämistä ja sammuttamista. Kuudes yksikkö oli laitoksen viimeinen toimiva reaktori.

Kuudes yksikkö on toiminut kolme viime päivää erillään sähköverkosta ja syöttänyt sähköä vain omiin tarpeisiinsa alhaisella tehotasolla, koska laitoksen sähkölinjat ovat vaurioituneet Venäjän pommituksissa.

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala, joka on ollut Venäjän ja Ukrainan taistelujen keskiössä Venäjän hyökkäyssodan alkuajoista lähtien. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan laitoksen tulittamisesta. Ukraina kehotti aiemmin tällä viikolla lähialueen asukkaita lähtemään pois oman turvallisuutensa takia.

Energoatom vaati Telegram-viestissään, että laitoksen ympärille luodaan demilitarisoitu vyöhyke.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajaryhmä vieraili Zaporizhzhjassa viime viikolla. Ryhmän johtajan Rafael Grossi sanoi perjantaina, että laitoksen toiminnan kannalta elintärkeä sähkölinja on tuhoutunut tulituksessa ja että luotettavan sähköntoimituksen turvaaminen näyttää epätodennäköiseltä.

IAEA julkaisi Zaporizhzhja-raporttinsa – tykkituli oli tehnyt reiän ydinpolttoainevarastoon 0:24
Video: IAEA kävi tarkastamassa voimalaa

Lue myös:

    Uusimmat