Yrittäjät ja STTK yksimielisiä: Irtisanomissuojan heikentäminen lisää rekrytointeja – "Mutta ovi käy toiseen suuntaan yhtä vilkkaasti"

10:20

Hallitus kaavailee irtisanomissuojan heikentämistä siten, että alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijä voitaisiin irtisanoa käytännössä ilman perustetta.

Katso videolta, mitä mieltä ekonomistit ovat uudistuksen vaikutuksista työllisyyteen.

Laki on tullut lausuntokierroksilta ja on etenemässä kohti eduskunnan äänestystä. Hallitus perustelee esitystä sillä, että työllistämiseen on matalampi kynnys.

Aamun Huomenta Suomessa aiheesta keskustelivat STTK:n ja Suomen Yrittäjien pääekonomistit. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että uudistus tulisi lisäämään rekrytointeja.

– Mutta ovi käy toiseen suuntaan yhtä vilkkaasti, joten nettovaikutus jää nollaan, Ralf Sund STTK:sta sanoo.

"On aivan selvää, että tuottavuus nousee"

Suomen Yrittäjien Mika Kuismanen yhtyy näkemykseen siitä, että irtisanomiset lisääntyvät, mutta hän pitää vaikutuksia positiivisina. Yritykset voivat hänen mielestään palkata parempia työntekijöitä, josta on hyötyä sekä työntekijöille että työnantajille – "oikeita ihmisiä oikeille paikoille".

– On aivan selvää, että työpaikan tuottavuus nousee. Ajan mittaan, kun työpaikalla on parempi tuottavuus, se pystyy palkkaamaan lisää työvoimaa, Kuismanen sanoo.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n Sundin mukaan irtisanomissuojan heikentäminen lisää epävarmuutta, mikä heikentää tuottavuutta.

– Hyvät työntekijät eivät uskalla mennä töihin pienyrityksiin, Sund sanoo.

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että vaikutukset työntekijöille näkyvät vasta, kun nähdään millaiseksi oikeuskäytäntö riitautetuissa irtisanomisissa muotoutuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja