Kuortaneen Nesteen yrittäjä Vesa Jaskari sai tarpeekseen ihmisten huonosta käytöksestä kesätyöntekijöitä kohtaan. Jaskari kirjoitti aiheesta Facebookiin muistuttaakseen ihmisiä siitä, miten kurjalta vihainen tai negatiivinen palaute tuntuu nuoresta, joka on juuri aloittanut kesätyötaipaleensa.
Yrittäjän suorasukainen viesti iski huoltoaseman someseuraajien sydämeen. Julkaisusta on tykätty yli 2000 kertaa ja siinä on runsaasti kommentteja, joissa kirjoitus saa kiitosta. Suosio yllätti Jaskarin, joka kirjoittaa vastaavia päivityksiä vuosittain.
Päivityksessään Jaskari kirjoittaa muun muassa näin:
”Tämä innokas nuoriso haluaa tienata itsellensä rahaa tekemällä töitä eikä pelkästään pyytämällä vanhemmiltaan maakamalla sängyssä kaiket päivät. Kesätyöaika on niin lyhyt, ettei nuoresta ehdi tulla alan ammattilainen.”
Kuortaneen Nesteellä työskentelee tänä kesänä seitsemän kesätyöntekijää, joista läheskään kaikilla ei ole aiempaa kokemusta alasta tai kesätöistä ylipäätään.
– Aiemmillakin on ollut hyvä vastaanotto, mutta tämä oli kyllä ennätys. Olen seurannut tykkäysten ja jakojen määrää ja sitä, kuinka se on saavuttanut kohdeyleisöä. Asia on osunut selvästi kansalaisten mieliin, Jaskari sanoo.
"Vahinkoja sattuu"
Päivityksen saama positiivinen palaute on ollut Jaskarin mieleen. Hän kuitenkin toivoo, ettei hyvä palaute ja keskustelu jää vain sosiaaliseen mediaan.
– Toivon, ettei keskustelu jää kirjoituksen tasolle, vaan sitä toteutettaisiin myös jokapäiväisessä käytännössä, kun kesälomat alkavat pyöriä, ja muistettaisiin se, mitä someen kirjoitettiin aiheesta, hän sanoo.
Jaskari sanoo joskus lukeneensa kannanoton, jossa sanottiin, että kesätyöntekijöiden olisi hyvä olla töissä ja muiden olla heitä kohtaan inhimillisiä ja muistaa, että vahinkoja sattuu.
– Yleisintä on juurikin juhannuksen jälkeen, kun alkaa varsinainen lomasesonki ja olla jonoja kassoille joka puolella. Kun vielä sattuu virheitä, niin ihmisten tarkkaan aikataulutettu kesäloma menee pilalle, jos pitää jonottaa. Lapset kiukuttelevat autossa ja perheen kanssa ollaan paljon yhdessä. Siinä on valmiiksi pinna tiukalla, hän sanoo.
Jaskari muistuttaa, että joskus kesätyöntekijöiden saama palaute ja kritiikki kuulostaa erittäin kohtuuttomalta.
– Siihen päälle, kun kassalla sattuu joku virhe, niin kyllä annetaan ihan urakalla tulla sitä palautetta työntekijälle. Se saattaa olla tämän työntekijän ensimmäinen kesä töissä eikä hän todellakaan voi osata, oli ala mikä tahansa, sitä, mitä vuosia tehneet osaa.
Jaskari muistuttaa, että kaikki aloittavat jostakin. Nykyiset kesätyöntekijät saattavat olla tulevaisuudessa asiakkaan kollegoita tai esimiehiä. Se, miltä viivalta tulevaisuudessa jatketaan kesätyöntekijöiden kanssa yhteistyötä, ratkaisee hyvin pitkälti se, miten heitä on kohdeltu.
Jaskarin mukaan aina saattaa osua omalle kohdalle se, jolle oli inhottava. Hän onkin tulevaisuudessa pomosi.
Keno-ongelmista vyöryi niskaan täyslaidallinen
Tämän vuoden Facebook -päivitys sai alkunsa negatiivisesta palautteesta. Yksi Jaskarin vakituisista työntekijöistä kertoi hänelle, että päivitys olisi taas ajankohtainen.
– Ensimmäistä päivää kesätöissä ollut henkilö oli saanut negatiivista palautetta todella paljon kassalla asiakkaalta, kun hän ei ollut osannut juuri sillä hetkellä tehdä Kenoa ja asiakkaalta tuli täysi laidallinen. Tämän pohjalta päätin kirjoittaa päivityksen jälleen kerran, jos joku edes muistaisi ottaa opikseen siitä., hän sanoo.
Jaskarin mukaan tämä oli jälleen yksi negatiivinen kokemus, johon toki reagoitiin opastamalla työntekijää paremmin. Hän toivoo, että päivitys vähentää loppukesää kohti näitä ikäviä tapahtumia.
Päivityksen kirjoittamisen jälkeen ei ole tullut negatiivista palautetta, mutta Jaskari ei tiedä onko tämän takana juuri päivitys vai ei.
– Toivottavasti se kuitenkin herätteli ihmisiä ja jokainen miettisi sitä, että kun lähdetään reissaamaan, oli sitten kesä tai talvi, niin kukaan ei tee tahallaan virheitä. Vahinkojahan sattuu aina, hän muistuttaa.
– Jokainen voi miettiä minkälaista palautetta haluaa omalle kohdalleen, jos itse työskentelisi asiakaspalvelutehtävissä. Miettii, että samalla tavalla kohtelee työntekijää kuin haluaisi itse tulla kohdelluksi, oli kyseessä sitten huoltoasema, kioski, kauppa tai mikä tahansa, hän lisää.