Yoko Ono: Lennonin henki vartioi minua

23 vuotta John Lennonin kuoleman jälkeen Yoko Ono on vakuuttunut: - Työskentelemme yhä yhdessä. Minusta tuntuu, että olimme kuin kaksi sotilasta taistelutantereella puhumassa rauhan puolesta. Ja teemme sitä yhä, kertoo Lennonin leski. Hänestä tuntuu, että Lennon vartioi häntä vieläkin. Hän julistaa yhä Lennonin ihanteita.

Ono on nyt Lontoossa julkaisemassa uutta Lennon Legend -nimistä DVD:tä. - Kun tein DVD:tä, minusta tuntui, kuin hän olisi läsnä, hän sanoo. Uudella DVD:llä, joka julkaistiin tiistaina, on 20 Lennonin kappaletta, ennennäkemättömiä filmikatkelmia ja jopa joitain kotielokuvia. - DVD:n tekeminen oli todella emotionaalinen kokemus, sillä minun täytyi elää uudelleen elämäni Johnin kanssa, sanoo Ono.

Lennonin kuoleman aiheuttama suru on jättänyt jälkensä Onon kasvoihin. Silti Ono on oppinut hyväksymään sen, että Beatlesin ihailijat pitävät häntä syyllisenä yhtyeen hajoamiseen. Paul McCartneyn ja Onon väliset suhteet eivät kuitenkaan vieläkään ole lämpimät. Viimeksi he riitelivät McCartneyn yrityksestä saada nimensä ennen Lennonin nimeä joidenkin kappaleiden tekijäluetteloihin.

Vuosien herjauksen ja syyttelyn jälkeen 70-vuotias Ono myöntää tulleensa ulos suojaavasta kuorestaan. - Aloitan uudelleen alusta, hän sanoo. Niin hän on tehnytkin. Hänen kappaleensa Walking on Thin Icen uudelleenmiksaus nousi Yhdysvaltojen tanssimusiikkilistan kärkeen. Hän sai tunnustusta myös Pariisissa hänen performanssistaan Cut Piece, jossa hän istui hiljaa lavalla ja jokainen katsoja sai kiivetä lavalle ja leikata palan hänen vaatteistaan. Ono omisti performanssinsa maailmanrauhalle, jonka puolesta Lennonkin aina puhui.

Lue myös:

    Uusimmat