Ympäristöministeri Mikkonen ärähtää maatalousministeri Lepälle: Maataloudelle asetettava oma päästövähennystavoite

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) vaatii maataloudelle omaa päästövähennystavoitetta blogikirjoituksessaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, että maatalouden kasvihuonekaasupäästöille ei pidä Suomessa asettaa omaa vähennys­tavoitetta.

Mikkonen perustelee, että jos maatalouden päästöjä ei saada laskuun, joudutaan toisilla aloilla tekemään päästövähennyksiä merkittävästi nykyisten tavoitteiden päälle. 

Mikkonen on ehdottanut maataloustuottajien ilmastotiekartan pohjalta, että maatalouden päästövähennystavoitteeksi valittaisiin vähentää maatalouden päästöjä 29 prosenttia vuoteen 2035 mennessä vuoden 2005 tasosta.

– Tulevaisuudessa kuluttajat vaativat yhä enemmän puhdasta ja vähäpäästöistä ruokaa, ja se on myös pohjoisen maatalouden valtti. Alan tulee olla kehityksessä veturina, jolloin tilanne on sen omassa hallinnassa, kirjoittaa Mikkonen.

Mikkonen katsoo, että maa- ja metsätalousministeriön pohjaesitys Suomen uuden maataloustukijärjestelmän toimeenpanosta eli kansallinen CAP-suunnitelma on ilmaston kannalta epäonnistunut.

– Vaikka ministeriön esitystä mainostettiin ”ilmastoloikkana”, arvion mukaan sen toimet ainoastaan hidastavat maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen kasvua. On välttämätöntä muokata esitystä Suomen tulevasta maataloustukijärjestelmästä päästöjen kasvun hidastamisesta kohti niiden reilua leikkaamista ennen kuin Vihreät voi hyväksyä sen, kirjoittaa Mikkonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja