Mainos

Ympäristöarvio vain pieni askel Kollajan tekojärvelle

Iijoen alueelle suunniteltu Kollajan tekojärvihanke eteni tänään vain aavistuksen ely-keskuksen myönteisen ympäristölausunnon takia.

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima voi nyt jatkaa hankkeen valmistelua, mutta tekojärven toteutuminen näyttää yhä epävarmalta.

Ympäristölausunto ei ollut yksiselitteinen, vaan siihen jätettiin poikkeuksellisesti eriävä mielipide.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen virallisen lausunnon mukaan PVO-Vesivoiman allashanke ei heikennä merkittävästi Pudasjärven Natura-aluetta. Yhtiö on siirtänyt patovallia 400 metriä aiempaa suunnitelmaa taaemmaksi, mikä lieventää ely-keskuksen mukaan altaan vaikutuksia.

Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Eero Melantie oli kuitenkin toista mieltä. Hän pelkää, että tekojärvi nostaa tulvavettä metsiin pitkäksi aikaa niin, että luontoarvoiltaan arvokasta metsää kuolisi noin seitsemän hehtaarin alueelta.

-Katsoin, että hankkeesta on merkittäviä haitallisia vaikutuksia Natura-luontoarvoille, Melantie kertoo.

Tekojärvi-hanke ei hänen mielestään voi edetä ilman poikkeusmenettelyä eli valtioneuvoston poikkeuslupaa.

Ely-keskuksen johtaja Heikki Aronpää pitää eriävän mielipiteen jättämistä ympäristölausuntoon hyvin poikkeuksellisena. Virallisen päätöksen tueksi on hänen mukaansa kuitenkin kattava tieteellinen näyttö.

-Olemme esittäneet asian nyt laveasti. Lausunto on annettu, ja nyt yhtiö miettii, mitä se sillä tekee. 

Tekojärvi vaatii lakimuutoksen 

Tekojärven rakentaminen Kollajan alueelle vaatisi koskiensuojelulain muuttamista.

Puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo MTV Uutisille, että Keskusta pitää hanketta hyvänä ja olisi valmis muuttamaan koskiensuojelulakia. 

- Ensinnäkin se on alueen taloudelle tärkeä ja alueen asukkaat ovat pääosin sen takana. toteaa Sipilä.

Hallituspuolue vihreät on vastustanut Kollajan kuten myös Vuotoksen rakentamista tiukasti. Puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö on nostanut yhdeksi vihreiden saavutuksista viime hallituskaudella, ettei tekoaltaita rakennettu. Myös nykyisessä hallitusohjelmassa on linjattu, ettei koskiensuojelulakia muuteta.

-On päivänselvää, että missään kansallisesta luontoperinnöstään huolehtivassa maassa tällaista lainsäädäntöä ei heikennetä, myöskään Suomessa, Niinistö viestitti.

Teollisuuden Voiman mielestä tekojärvi tarvittaisiin, koska siihen voitaisiin keväällä varastoida Iijoen tulvavedet. Nyt vesi joudutaan juoksuttamaan voimalaitoksen ohi, koska varastotilaa ei ole.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.