Yllättävä tutkimusväite: Voit syyttää huonosta hiuspäivästä lääkkeitäsi?

Harvenevatko hiuksesi tai menettävätkö ne nopeasti väriään? Syy saattaa mahdollisesti olla lääkekuurissasi.

Melbournen yliopiston raportissa paljastetaan, että useisiin eri vaivoihin käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa hiuslaatuusi merkittävällä tavalla. Tutkimuksessa löytyi myös lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa hiuksiin muuttamalla vaikkapa ruskeat hiukset punaisiksi tai suorat kiharaisiksi.

Tutkijat kertovat, että osa vaikutuksista voi ilmetä vasta vuoden kuurin lopettamisen jälkeen, mutta jotkut voivat tehdä muutoksia jopa parissa viikossa.

– Hiustenlähdön syytä ei usein pystytä selvittämään, mutta ei pidä unohtaa lääkkeiden vaikutusta myös päänahkaan. Tämä vaikutus on kuitenkin monissa tapauksissa hyvin pieni, professori Sam Shuster kertoo.

Vaikutukset ovat kuitenkin usein välillisiä, ja ne heikkenevät ajan myötä. Monissa tapauksissa hiusten laatu palautuu normaaliksi noin 3–10 kuukauden kuluttua kuurin lopettamisesta.

Näillä lääkkeillä on vaikutusta hiuksiin:

Epilepsialääkkeet
Erityisesti natriumvalporaatti-niminen lääke aiheuttaa hiustenlähtöä 3-10 prosentille potilaista. Muita epilepsialääkkeiden hiusvaikutuksia voivat olla hiusten yllättävä kihartuminen.

Masennuslääkkeet
Nämäkin lääkkeet voivat aiheuttaa väliaikaista hiusten putoamista, ja todistettu vaikutus on ainakin Prozac-nimisellä lääkkeellä. Usein hiustenkasvu palaa normaaliksi lääkkeen lopettamisen jälkeen. Myös kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön käytettävät lääkkeet voivat tehdä hiuksista ohuemmat.

Psoriasislääkkeet
Ihosairauteen tarkoitetut lääkkeet voivat muuttaa potilaan hiustenväriä aina tummasta vaaleaan ja toisinpäin. Myös hiusten kihartuminen on mahdollinen lääkkeiden sivuvaikutus. Syy vaikutukseen johtunee siitä, että suun kautta nautittavat lääkkeet pääsevät myös vaikuttamaan hiusten juureen, jossa muutokset syntyvät.

Ehkäisypillerit
Lääkitystä pitkään käyttäneet, mutta sen lopettaneet naiset voivat kärsiä hiusten harvenemisesta. Vaikutus voidaan huomata erityisesti progesteroni-hormonia sisältävien pillereiden lopettamisen jälkeen.

Muita hiustenlähtöä aiheuttavia lääkkeitä:

– Aknelääkeet
– Ibuprofeeni
– Verenohentajat
– Beetasalpaajat

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja