Ylitarkastaja kirjasi, mitä Suviseuroissa tapahtui katkenneen maston tappaessa naisen – näin raportti kertoo

Näin kohtalokas myrsky iski Suviseuroihin 0:12
Näin kohtalokas myrsky iski Suviseuroihin viime viikonloppuna.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tarkastuskertomuksesta käy ilmi, miten Pudasjärven lentokentällä järjestetyillä Suviseuroissa reagoitiin vaikeisiin sääolosuhteisiin.

Viime lauantaina 29. kesäkuuta Suviseuroihin iskenyt syöksyvirtaus aiheutti turman, joka vei yhden naisen hengen.

Tukesin tarkastuskertomus avaa sitä, miten sään äkilliseen muuttumiseen reagoitiin.

Tukes teki uuden tarkastuksen ilmoittamatta

Tukes oli aiemmin samalla viikolla tarkastanut tapahtuma-aluetta kuluttajaturvallisuuden näkökulmasta. Tarkastuksella ilmeni muun muassa, että Pudasjärven kaupunki lupavaateet tilapäisrakenteille oli toteutettu ja rakennusvalvonta oli tehnyt alueella käyttöönottotarkastuksen. Erityistä huomiota kiinnitettiin telttoihin ja ensiapuun. 

Tarkastuksessa kävi myös ilmi, että Ilmatieteenlaitos tuotti alueelle tapahtuman ajaksi tapahtumasääpalvelun.

Tukes teki tapahtumaan kuitenkin ennalta ilmoittamattoman kenttätarkastuksen lauantaina, jolloin turma tapahtui. Tarkastusta edelsi tapahtumassa kuuluvan seuraradion ja kenttäkuulutusten kuuntelu. Tarkastuskertomuksen mukaan tapahtumassa annettiin ensimmäinen turvakuulutus kello 11, jolloin varoitettiin alueelle tulevasta ukkosrintamasta. Kyseinen ukkosrintama osoittautui kohtalokkaaksi.

Vanhukset linja-autoihin, lapset suojaan

Seura-alueelle iski puolen päivän jälkeen niin sanottu syöksyvirtaus. Oulun poliisilaitos kertoi tiedotteessaan, että siirrettävän mastoperävaunun masto katkesi myrskyssä hieman kello 13 jälkeen. Katkenneen maston yläosan alle jäi nainen, joka menehtyi sittemmin vammoihinsa. Maston läheisyydessä oli useita muita henkilöitä, ja alustava tieto oli, että useampi heistä sai eriasteisia lievempiä vammoja.

Tukesin raportin mukaan puolen päivän jälkeen tapahtuneen suihkuvirtauksen jälkeen seurateltta ja -kenttä tyhjennettiin. Vanhuksia varten kerrotaan tuodun linja-autoja, joihin ihmiset sijoitettiin. Ravintola- ja muut myyntipalvelut suljettiin ja paikalla olleita kehotettiin hakeutumaan suojaan ajoneuvoihin ja kuuntelemaan lisätietoja seuraradiosta. Kuulutuksissa mainittiin seuraavan kuulutuksen ajankohta.

Havaintojen perusteella järjestäjän ohjeita noudatettiin hyvin. Lapset olivat ajoneuvoissa ja seura-alueella liikkui jalan hyvin vähän ihmisiä. 

Raportin mukaan Tukesin edustaja jalkautui itse tapahtuma-alueelle 14.00. Kello 14.20 annettiin uusi myrskyvaroitus ja kulku seura-alueelle pysäytettiin. Ihmisiä kehotettiin odottamaan myrskyn laantumista Pudasjärven keskustassa tai Ranuantien varalaskupaikalla. Ihmisille ilmoitettiin kello 17, että poikkeustilanne päättyi ja seurat palaavat normaaliin toimintaan. Puolisen tuntia tämän jälkeen Tukesin edustaja poistui paikalta.

Tukesin raportissa todettiin, ettei kenttätarkastuksella käynyt ilmi seikkoja, joiden takia olisi syytä ryhtyä erityisiin viranomaistoimiin tai -menettelyihin.

Tukes suositteli kiinnittämään huomiota matkapuhelinverkkoon

Tukesin antoi kuitenkin järjestäjille suosituksia, ohjeita ja neuvoja.

Tukesin raportissa lukee, että jonojen muodostumista ja muuta yleisön pakkautumista tulee seurata ja reagoida siihen tarvittaessa. Se huomioi, että esimerkiksi kuumuus voisi tällaisissa olosuhteissa tarkoittaa poikkeustilanteita.

Viranomainen kehotti myös seuraamaan teltan alusmateriaalina käyttäytyvän suurikokoisen hakkeen käyttäytymistä esimerkiksi kovassa tuulessa. 

Erilaisten kaasupullojen, kuten sairaalakaasujen asianmukaisesta kiinnittämisestä kehotettiin myös huolehtimaan.

Tukesin suosituksista, ohjeista ja neuvoista viimeinen koski välillisesti tapahtunutta linkkimastoa, joka katkesi. Tukes nimittäin totesi, että matkapuhelinverkon toimintaa tulee tapahtumissa seurata.

– Suuri määrä puhelimien käyttäjiä yhtäaikaisesti voi aiheuttaa verkon toimintaan katkoksia ja vaikeuttaa esimerkiksi viranomaisyhteistyötä. Jatkossa on perusteltua käydä keskustelua operaattorien kanssa verkon riittävyydestä. Radion tai kenttäkuulutusten kautta voi asiasta tiedottaa alueella oleville, raportissa todetaan. 

Onnettomuustutkintakeskus kertoi aiemmin, että viestintäverkot ruuhkautuivat maston katkettua, eivätkä puhelinyhteydet toimineet. Ihmisillä oli samaan aikaan suuri tarve saada yhteys läheisiinsä.

Poliisi tutkii onnettomuuden taustoja

Poliisi tutkii yhä onnettomuutta.

Poliisi kertoi tällä viikolla MTV uutisille, että se selvittää yhä mastoon ja sen käyttöön liittyviä teknisiä yksityiskohteita ja ohjeita. Jos niiden yhteydessä selviää jonkinlaisia laiminlyöntejä, voi edessä olla rikostutkinta.

Toistaiseksi ketään ei epäillä asiassa rikoksesta.

Juttua korjattu: Pudasjärven Suviseurojen järjestelyosaston mukaan Suviseuroissa vieraili tapahtuman aikana noin 80 000 henkilöä. Jutussa aiemmin kerrottu noin 50 000 oli perjantain luku. Lisäksi jutun otsikkoa ja tekstiä päivitetty Suviseurat-sanan taivutuksen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat