Mainos

Yli puolet kuorsaajista rikkoo melusuosituksen

Enemmistö suomalaisista kärsii tutkimuksen mukaan joko omasta tai kumppaninsa kuorsauksesta.

Yli puolet kuorsaajista ylittää Maailman terveysjärjestön WHO:n uniajan melusuosituksen.

Etenkin kumppanin kuorsaaminen aiheuttaa ongelmia. Noin 15 prosenttia joutuukin nukkumaan eri huoneissa pysyvästi ja puolet silloin tällöin.

Kansainvälisen kuorsaustutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista sanoo, että kumppanin kuorsauksen aiheuttama melu vastaa keskustelua tai sitä kovempaa ääntä. Tavallisen keskustelun melutaso on mitattuna noin 60 desibeliä, kun WHO suosittelee uniajan enimmäismelutasoksi 45 desibeliä.

Ongelmaan voi hakea helpotusta myös kotikonstein.

- Konstit riippuvat kuorsauksen pahuudesta. Normaali, hoikka, terve ihminen kuorsaa lähinnä selällään eli silloin häntä kannattaa käskeä nukkumaan kyljellään. Jotkut ompelee yöpaitoihin taskuja ja pistää tennispallon selkätaskuun, neuvoo unitutkija, dosentti Sari-Leena Himanen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Himanen sanoo, että toinen tärkeä keino kuorsauksen vähentämiseen on ylipainon välttäminen.

- Tiedetään, että ylipainon lisääntyessä myös kuorsaaminen lisääntyy. Nielun alueelle tulee löysää, ylimääräistä kudosta, joka ahdistaa hengitystä. Sen takia painon tarkkailu on tosi tärkeää.

Alkoholia ja raskaita aterioita kannattaa välttää kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Myös tupakoinnin lopettaminen ja liikunta auttavat kuorsaukseen.

Kuorsaus voi olla vaarallista

Pahimmillaan kuorsaaminen voi johtaa muun muassa verenpaine- tai verisuonitautiin.

- Pitkäaikainen kuorsaus saattaa aiheuttaa myös hermovaurioita nielun lihaksiin. Kuorsauksen taustalla voi lievempien syiden lisäksi olla unenaikainen hengityshäiriö, kuten uniapnea tai ylähengitysteiden virtausvastustauti. Tämän vuoksi kuorsauksen syy olisi hyvä diagnosoida jo varhaisessa vaiheessa, jotta löydettäisiin tapauskohtainen hoitokeino.

Himanen muistuttaa, että lasten ei kuulu kuorsata lainkaan. Jos lapsi kuorsaa usein, on syytä hakeutua lääkäriin.

Vaikka kuorsaus vaikuttaa useamman kuin joka toisen suomalaisen elämään, ovat suomalaiset kuitenkin vähiten kuorsaava pohjoismainen kansa. Tutkimuksen mukaan 21 prosenttia suomalaisista kuorsaa joka yö, kun Norjassa luku on 35, Ruotsissa 46 ja Tanskassa 47 prosenttia.

Internetkyselytutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka paljon kuorsaus ja vähentynyt uni vaikuttavat terveyteen ja hyvinvointiin. Tutkimus tehtiin Suomen lisäksi Alankomaissa, Belgiassa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tutkimukseen vastasi yli 10 000 henkilöä. Suomesta osallistujia oli noin 1100.

Tutkimuksen teetti Breath Right -nenäteippiä markkinoiva yritys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.