Ylen MOT-ohjelma ei luovuta veroparatiisi-materiaalia poliisille

Panama-aineisto: Kymmeniä valtionpäämiehiä epäiltynä 3:01

Ylen MOT -ohjelma ei aio luovuttaa omia raakamateriaalejaan ulkopuolisille tahoille.

Suomen poliisi kertoi tänään kiinnostuneensa niinsanottujen Panama-asiakirjojen sisällöstä. Se aikoo käydä läpi ainakin yhdessä verottajan kanssa tietovuotoaineiston, kertoo keskusrikospoliisin KRP:n talousrikostorjuntalinjan päällikkö Markku Ranta-aho. KRP ei ole vielä saanut materiaalia, eikä pysty arvioimaan tapauksen laajuutta.

MOT-ohjelman tuottajan Renny Jokelinin mukaan poliisi voi yrittää pyytää materiaalia suoraan kansainväliseltä toimittajaverkostolta.  

– ICIJ harkitsee itse, mutta luulen, että niillä on sama linja. Mitään sellaista yleistä luovutusta he eivät tule tekemään, sanoo Jokelin.  

Jokelinin mukaan verkoston toiminta olisi uhattuna, jos aineistoa luovutetaan eteenpäin.  

– Missään kohtaa ei ole materiaalia luovutettu tai lähteitä paljastettu, sen vuoksi verkosto saa yhä uusia vuotoja ja paljastuksia, se on niin arvokasta, että siitä pidetään kiinni.   

Ylen MOT-ohjelman haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen lähes 400 veroparatiisiyhtiötä Panamaan ja Brittiläisille Neitsytsaarille. Ohjelman mukaan aineistossa on satoja suomalaisnimiä.  

Finanssikonserni Nordea on kiistänyt mahdollistavansa järjestelyt, joita pidetään veronkiertona.

"Paljastuksen isoin uutinen: Veroparatiisirahoilla pyörii massiivinen rikollisuus" 2:54

Pankkikonserni Nordea pahoittelee verosotkua 2:15

Lue myös:

    Uusimmat